AFP or licensors

Zuid-Afrikaanse president belooft maatregelen tegen geweld tegen vrouwen en buitenlanders: "We zijn land in oorlog"

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft een "noodactieplan" aangekondigd om het toenemende geweld tegen vrouwen en buitenlanders in zijn land aan te pakken. "We moeten nu handelen voordat woede, hopeloosheid en wanhoop het land overspoelen."

Zuid-Afrika haalde de voorbije weken verschillende keren het nieuws met xenofobe of gendergelateerde misdaden. Zo werden bij rellen in verschillende steden buitenlandse winkeliers geviseerd, vaak Nigerianen. Daarbij vielen al zeker 12 doden, 10 Zuid-Afrikanen en 2 Zimbabwanen.

Maar ook het geweld tegen vrouwen en kinderen neemt alsmaar toe. Tijdens een spoedzitting in het parlement schetste de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa een somber beeld van zijn land: vorig jaar zijn ongeveer 2.700 vrouwen en 1.000 kinderen vermoord door mannen. Dagelijks werden minstens 100 verkrachtingen aangegeven. Ook de voorbije weken haalden verschillende moorden, verkrachtingen en ander geweld het nieuws.

Volgens Ramaphosa zijn die cijfers te vergelijken met een land in oorlog. "Zuid-Afrika is voor vrouwen een van de meest onveilige plaatsen ter wereld." Het geweld tegen buitenlanders legt dan weer de onverdraagzaamheid en economische frustratie in de Zuid-Afrikaanse samenleving bloot, aldus de president. "Rechteloosheid tast het weefsel van onze samenleving aan. We moeten nu handelen voordat woede, hopeloosheid en wanhoop het land overspoelen."

Ramaphosa kondigde een actieplan voor de komende zes maanden aan, ter waarde van bijna 70 miljoen euro. Het plan omvat meer steun voor slachtoffers van geweld, de oprichting van speciale rechtbanken voor gendergerelateerd geweld, meer investeringen in publiek onderwijs en maatregelen om de economische positie van vrouwen te verbeteren.

Eerder deze week verontschuldigde Zuid-Afrika zich al bij Nigeria voor het geweld tegen Nigerianen.

Een protestmars tegen geweld tegen vrouwen begin september.
AFP or licensors

Meest gelezen