70.000 mensen kochten al een museumpas, maar de ambities zijn groot: "We willen half miljoen pashouders"

Na 1 jaar kan de organisatie achter de museumpas mooie cijfers voorleggen: bijna 70.000 pashouders bezochten samen 300.000 keer een museum. Toch blijven enkele grote spelers aarzelen.

"Zes museumpassen, dus voor de vier kinderen en de twee ouders?", zo sprak koning Filip in naam van z'n gezin, toen hij exact 1 jaar geleden de allereerste museumpassen in ontvangst nam. Of de koning en de koningin die passen veel hebben gebruikt, weten we niet. Van de overige 70.000 pashouders weten we dat wél. Zij bezochten het afgelopen jaar - alles samen - 300.000 keer een van de deelnemende musea. 

Directeur Julie Van der Heyden is daarmee tevreden: "We mikten oorspronkelijk op 50.000 verkochte passen, het is duidelijk dat heel veel museumliefhebbers op deze pas zaten te wachten. Maar onze ambities reiken verder: we willen op termijn een half miljoen pashouders." Ter vergelijking, in Nederland bestaat de museumpas al meer dan 30 jaar en is het een gigantisch succes. Elk jaar worden daar 1 miljoen exemplaren verkocht.

Het principe van de pas is eenvoudig: voor 50 euro krijgt u een fysieke kaart, waarmee u (bijna) gratis de deelnemende musea kunt bezoeken. Die lijst met musea groeit nog steeds. Zo hebben 45 nieuwe musea het afgelopen jaar ingetekend. Toch doen drie van de populairste musea in Brussel niet mee. In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK), het Museum voor Natuurwetenschappen of het AfricaMuseum blijft de deur gesloten. Het AfricaMuseum heeft bij de heropening vorig jaar een eigen abonnementsformule gelanceerd die volgens het museum niet compatibel is met de museumpas, en ook bij de andere twee federale musea is het in de eerste plaats een financiële kwestie. 

"Wij vinden het als museum een waardevol initiatief", verklaart Samir al-Haddad van het KMSK, "wij laten jongeren tot 19 jaar al gratis binnen, als museum zijn we financieel afhankelijk van de ticketverkoop. De voorgestelde regeling is voor ons niet voldoende. Dit jaar zie ik het niet goedkomen." Ook in het Museum voor Natuurwetenschappen is een vergelijkbaar geluid te horen. Daar worden de tarieven binnenkort aangepast en zou het financieel te riskant zijn om nu al lid te worden van museumPASSmusées. "Misschien over een of twee jaar."

Goedkoper op de trein met de museumpas

MuseumPASSmusées viert de eerste verjaardag vandaag wel met een ander soort samenwerking: vervoersmaatschappij NMBS verkoopt elke museumpashouder jaarlijks vijf treintickets (heen en terug) aan halve prijs. Wie een museumpas koopt, of het bestaande abonnement verlengt, krijgt een code waarmee via de website goedkopere tickets aangekocht kunnen worden. 

Beluister hieronder het gesprek met Julie Van der Heyden, directeur van de museumPASSmusées, in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen