Uitvaarten opmerkelijk meer in een aula, minder in een kerk

Meer en meer uitvaarten in Vlaanderen vinden plaats bij uitvaartverzorgers, in een aula, en steeds minder in een kerk. Dat blijkt uit een onderzoek van Radio 2 West-Vlaanderen op basis van cijfers van de uitvaartunie Vlaanderen en uitvaartspecialist Dela.

Zowat 60 procent van de uitvaartplechtigheden in Vlaanderen gebeurt in de aula van een uitvaartcentrum of crematorium. Toch volgens uitvaartverzekaar Dela, en dat blijkt ook uit een onderzoek van Radio 2 West-Vlaanderen, op basis van cijfers van de uitvaartunie Vlaanderen en uitvaartspecialist Dela. Het aandeel mensen dat kiest voor een uitvaart in een kerk daalt duidelijk.

Opmerkelijk is dat West-Vlaanderen hierin koploper is in Vlaanderen. Daar kiest 70 procent al voor een uitvaart in een aula. 10 jaar geleden werden nog dubbel zoveel mensen begraven in een West-Vlaamse kerk, zo'n 60 procent.

Een Oost-Vlaming kiest het minst voor de aula. Daar ligt het percentage op 55 procent. Maar de Oost-Vlamingen zijn aan een inhaalbeweging bezig, met een verdubbeling in vergelijking met 10 jaar geleden. In Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg ligt het percentage dat voor een aula kiest, rond de 60 procent. Ook hier zijn er forse stijgingen, vooral in Limburg met meer dan een verdubbeling.

(Lees verder onder de grafiek)

Begrafenis op maat: streaming naar Canada

Het succes van de aula's heeft onder andere te maken met het feit dat uitvaarten steeds persoonlijker worden, zegt Olivier Van Caeyzeele van het uitvaartcentrum Bleyaert in Knokke: "Mensen kiezen voor een persoonlijke uitvaart, vaak ook voor kleinere en intiemere diensten. Begrafenissen worden op maat gemaakt. Het is zelfs mogelijk om een begrafenis live te streamen naar bijvoorbeeld een neef in Canada. Ook alle religies kunnen hier terecht. We hebben hier ook al diensten gedaan voor joden en hindoes."

Het succes van de aula's kan je linken aan uitvaarten die persoonlijker worden

Olivier Van Caeyzeele, uitvaartcentrum Bleyaert in Knokke

Aula's worden meer en meer uitgebouwd

In 2009 vond 35 procent van de uitvaarten plaats in een Vlaamse aula. Nu neigt dat naar het dubbele. Meestal waren de begrafenissen toen in het crematorium zelf, omdat er nog niet zoveel aula's waren bij de begrafenisondernemer. "Ik denk zeker niet dat mensen minder gelovig zijn geworden. Ik zie wel dat aula's meer en meer worden uitgebouwd. Er staat hier een vleugelpiano, er is een goeie klank- en beeldinstallatie, er zijn voldoende zit- en parkeerplaatsen. We zijn een stuk professioneler geworden" klinkt het.

Aula's aan de kust nog populairder

Er zijn wel een aantal uitschieters in Vlaanderen. "In Oostende kiest 80 procent om een uitvaart te houden in een aula. Dat heeft te maken met de tweedeverblijvers die liever begraven willen worden aan de kust. In landelijke gemeenten wordt er vaker voor de kerk gekozen. In Zonnebeke bijvoorbeeld is dat nog altijd 60 procent.", zegt Jackie Vandecandelaere van de Uitvaartunie Vlaanderen. 

Het ligt in de lijn van de evolutie die al jaren aan de gang is en heeft te maken met de ontkerkelijking

Stefaan Franco van het bisdom Brugge

Bisdom niet verrast

Het bisdom Brugge kan nu nog geen nieuwe cijfers geven, de telling is nog aan de gang. Het bisdom bevestigt wel dat er een sterke daling is in het aantal kerkelijke begrafenissen. Stefaan Franco van het bisdom Brugge: "Ik denk dat het wat in de lijn ligt van de evolutie die al jaren aan de gang is. Het heeft te maken met de ontkerkelijking. Ik weet niet of het echt pijnlijk hoeft te zijn, de samenleving is wat ze is. Mensen kiezen hun weg hierin en dat hebben we als kerk alleen maar te respecteren."

Ook Priester Matthias Noë uit Izegem vindt de evolutie niet slecht: "Mensen die niet gelovig zijn, gingen vroeger ook naar de kerk voor een uitvaart omdat het niet anders kon. Ik vind het goed dat mensen nu wel kunnen kiezen." 

(Lees verder onder de foto)

De zwarte bladzijde van Vangheluwe

Dat West-Vlaanderen koploper is in het aantal uitvaarten in aula's, heeft misschien te maken met het pedofilieschandaal rond de vroegere bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, intussen tien jaar geleden. Stefaan Franco van het bisdom Brugge: "Dat is een episode in de geschiedenis van de kerk die tot de zwartste bladzijden behoort. Het grensoverschrijdende gedrag heeft bij een aantal mensen een reflex wakker gemaakt, voor hen hoeft het niet meer."

Aartsbisdom nuanceert de cijfers

Het aartsbisdom Mechelen-Brussel heeft zicht op alle cijfers en nuanceert de resultaten: "Volgens wat wij tellen en zien in de parochies ligt het toch anders, en moeten we deze resultaten vanuit de sector van de uitvaartverzorgers misschien tegenspreken. Wij publiceren in het najaar ons jaarverslag, daarin zullen onze resultaten staan, gebaseerd op informatie uit de parochies", zegt woordvoeder Geert De Kerpel.

Herbekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen