Al 60.000 digitale meters geïnstalleerd in Vlaanderen

In vijf maanden tijd zijn al 60.000 digitale meters geplaatst voor gas en elektriciteit in Vlaanderen. Dat meldt netbeheerder Fluvius aan "De inspecteur" op Radio 2. Een kleine minderheid van de gezinnen weigert voorlopig de nieuwe meter.

Wat doet zo'n digitale meter?

Op dit moment nog niet zo erg veel. Hij kan je meterstanden digitaal doorsturen, zodat er geen meteropnemer meer hoeft langs te komen. Maar de digitale poorten die aanwezig zijn op het toestel worden op dit moment nog niet gebruikt. Verwacht wordt dat energieleveranciers de komende maanden apps en functionaliteiten lanceren die de digitale meters ook slim moeten maken. Je zal dan bijvoorbeeld ook online of op je smartphone je huidige energieverbruik kunnen opvolgen als je zo’n digitale meter hebt.

Wanneer wordt mijn meter vervangen?

Sowieso zijn alle nieuwe meters die geïnstalleerd worden digitale meters, bij bijvoorbeeld bouwers, verbouwers, nieuwe eigenaars van zonnepanelen en nieuwe budgetmeterklanten. De oude, mechanische meters zijn niet meer beschikbaar. Daarnaast zijn er ook specifieke doelgroepen waarvan de huidige meter vervangen zal worden voor 2023: bestaande zonnepanelen- en budgetmeterklanten. Ook slimme meters uit vroegere proefprojecten maken deel uit van die ombouw.

Als je geen deel uitmaakt van deze eerste doelgroep, dan kan het nog tot 15 jaar duren eer je aan de beurt bent om je meter gratis vervangen te zien worden door een digitale meter.

Minder dan 1 procent weigert

516 klanten waar Fluvius een digitale meter wilde gaan plaatsen, hebben hem geweigerd. Soms omdat ze zonnepanelen hebben en het nieuwe systeem niet voordelig vinden, soms omdat ze zich vragen stellen bij de privacy of de straling van het nieuwe toestel. De installatie van de digitale meter wordt dan even uitgesteld, maar het toestel werkelijk weigeren kan niet. De installatie is wettelijk verplicht. 

Er zijn ook al 8.416 mensen met zonnepanelen die wel al een nieuwe digitale meter gekregen hebben.

Herbekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen