Arco-topvrouw Swiggers eist zelf schadevergoeding van coöperanten

Arco-topvrouw Francine Swiggers eist een schadevergoeding van de Arco-coöperanten die tegen haar procederen. Dat schrijft De Standaard.

Arco was de financiële poot van het vroegere ACW, nu Beweging.Net, en een belangrijke aandeelhouder van Dexia. Maar de bank Dexia is in 2011 ten onder gegaan en samen met Dexia ook Arco, waardoor de coöperatieve aandelen van de bijna 800.000 coöperanten niets meer waard zijn. Om de coöperanten te beschermen, had de regering-Leterme een waarborgregeling uitgewerkt. Maar die regeling werd door het Europees Hof van Justitie afgeschoten.

Sinds 2015 zijn 2.168 coöperanten via Deminor beginnen te procederen tegen de Arco-vennootschappen en tegen topvrouw Francine Swiggers.  Ze vinden dat Swiggers misleidende informatie verspreid heeft en dat ze ook in volle financiële crisis Arco voorgesteld heeft als een veilige haven.

Dus in totaal eist Arco 11,8 miljoen euro van de coöperanten, die zelf 1,5 miljard euro verloren hebben. Dit tart alle verbeelding

Erik Bomans, Deminor

Swiggers slaat terug

Maar nu eist Swiggers zelf een schadevergoeding van de procederende coöperanten. "Ze eist een rechtsplegingsvergoeding", zegt Erik Bomans van Deminor. "Dat is een bedrag dat de winnende partij kan eisen van de verliezende partij en dat is begroot op 1.200 euro per eisende partij. Vermits er 2.168 procederende coöperanten zijn, komt dat neer op 2,6 miljoen euro." De advocaat van Swiggers benadrukt dat het bedrag van 1.200 euro een forfaitair bedrag is dat door een Koninklijk Besluit bepaald wordt, en dat het gebruikelijk is dat de tegenpartij die in het ongelijk gesteld wordt in een procedure, de kosten daarvan draagt. Volgens de advocaat hoeven de coöperanten zich geen zorgen te maken over de rechtsplegingsvergoeding omdat Deminor het risico draagt van deze vergoeding.

Volgens Deminor vraagt Swiggers de vergoeding wegens een deloyale proceshouding van de coöperanten. "Ze verwijst naar een webcast-presentatie die we gehouden hebben bij de start van de procedure", verduidelijkt Bomans. "Het is gebruikelijk dat je in dit soort dossiers aan het publiek laat weten wat we van plan zijn. Maar dit was geen persoonlijke aanval."

Arco eist in totaal 11,8 miljoen

Ook de drie vennootschappen rond Arco vragen een rechtsplegingsvergoeding per eiser. Dat komt neer op een bedrag van 9,2 miljoen euro. Erik Bomans: "Dus in totaal eist Arco 11,8 miljoen euro van de coöperanten, die zelf 1,5 miljard euro verloren hebben. Dit tart alle verbeelding."

Eline Tritsmans, de advocate van Francine Swiggers, reageerde vanavond in "Terzake":

Videospeler inladen...

Herbekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen