Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Twee piloten overleven crash Belgische F-16 in Frankrijk, toestel had wellicht motorprobleem

In Bretagne, in het westen van Frankrijk, is een Belgische F-16 neergestort. De twee piloten maakten gebruik van hun schietstoel en hebben het ongeval overleefd. Volgens Defensie was het toestel in goede staat, maar had het wellicht een motorprobleem.

Het toestel stortte neer in de buurt van Pluvigner, in Bretagne. Volgens Defensie hebben de twee piloten gebruikgemaakt van hun schietstoel en hebben ze het ongeval overleefd. Het toestel vloog op dat moment op een hoogte van zo'n 500 meter.

Een van de twee piloten is in een hoogspanningslijn terechtgekomen en moest door de brandweer bevrijd worden. Dat nam heel wat tijd in beslag omdat de elektriciteit op die plek eerst afgesloten moest worden. 

De andere piloot is op de grond beland. Ze raakten allebei lichtgewond, maar voelen zich volgens Defensie, dat contact had met een van de twee piloten, goed. Het zou om niet meer gaan dan wat schrammen en spierpijn.

De twee zijn wel naar een ziekenhuis gebracht voor een nadere controle, maar zullen vandaag nog verenigd worden met hun families. Die worden voorlopig opgevangen door de begeleidingsdienst van Defensie.

Volgens experten heeft de man die in de hoogspanningslijn is beland, heel veel geluk gehad. Dat hij niet geëlektrocuteerd raakte, komt allicht omdat hij geen verbinding maakte met de grond. En wellicht hing hij ook maar aan één lijn vast. Hoogspanningslijnen werken met een zogenoemd driefasig systeem. Elektrocutie vindt plaats wanneer twee lijnen tegelijk aangeraakt worden.

Bekijk hieronder amateurbeelden van de overvliegende F-16:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Contact voor de crash

Op een persconferentie maakte Defensie bekend dat er voor de crash nog contact geweest is met een van de piloten. Die zou toen gemeld hebben dat er een probleem was met de motor van het toestel. "De exacte oorzaak moet nu verder onderzocht worden", aldus Defensie. Het toestel was volgens Defensie zeker nog in goede staat.

De F-16 raakte tijdens de crash ook een of meerdere huizen. Een Franse vrouw die het ongeval zag gebeuren, plaatste onderstaande foto op Facebook.

Niemand op de grond is gewond geraakt, maar iedereen in een straal van 500 meter rond de plaats van de crash is wel geëvacueerd.

De betrokken F-16, een tweezitter van bouwjaar 1983, was voor een oefenvlucht opgestegen vanop de luchtmachtbasis van Florennes, in de provincie Namen, en was op weg naar de Franse luchtmachtbasis van Lann-Bihoué. Na 1 uur en 8 minuten vliegen stortte het toestel neer in de buurt van Pluvigner, een dertigtal kilometer van die luchtmachtbasis verwijderd.

De F-16 werd vooral gebruikt voor opleidingen. Het toestel is door de crash volledig vernield.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Bekijk hier de persconferentie van Defensie over de crash:

Videospeler inladen...

Meest gelezen