Canadese premier Trudeau onder vuur voor Aladdin-foto uit 2001 waarop hij zwart geschminkt is

Een foto uit het jaarboek van een school brengt de Canadese premier Justin Trudeau (47) in verlegenheid. Op de foto staat de premier zwart geschminkt, met een tulband, verkleed als een personage uit Aladdin. In volle verkiezingscampagne kan de rel hem schade toebrengen. Het voorbije jaar kwam de anders bijzonder populaire premier al eens in opspraak.

Justin Trudeau werkte als leraar in de school, toen die in 2001 een feestje hield met als thema "Arabische nachten". Een reeks foto's van het feestje verscheen in het jaarboek van de school. Time Magazine publiceerde het beeld (zie hieronder). 

Trudeau heeft op een inderhaast georganiseerde persconferentie op een vliegtuig bevestigd dat hij te zien is op de foto en heeft zich verontschuldigd voor zijn gedrag. "Ik ben ontzettend boos op mezelf en ontgoocheld dat ik dat ooit gedaan heb. Ik vraag de Canadezen om vergeving." De aanwezige journalisten vroegen of hij ontslag neemt, maar dat zal niet gebeuren, laat de premier weten. 

Videospeler inladen...

Trudeau bekende ook dat hij al eens eerder zijn gezicht donker had geschminkt en dat als middelbare scholier bij een talentenjacht (zie de tweet hieronder). De "blackface"-traditie ligt erg gevoelig in de Noord-Amerikaanse samenleving. Blanken die zich zwart schminken worden geassocieerd met een traditie van spottende, racistische variété-acts uit de 19de eeuw.

Ik beschouwde het toen niet als racistisch, maar ondertussen weten we beter

Justin Trudeau

De oppositie heeft al scherp gereageerd op de foto. De leider van oppositiepartij NPD, Jagmeet Singh, vindt de foto verontrustend en beledigend. De leider van de Conservatieve Partij, Andrew Scheer, zegt dat de foto racistisch was in 2001 en dat hij dat vandaag nog steeds is. Trudeau bevestigt dat de foto racistisch is. "Ik beschouwde het toen niet als racistisch, maar ondertussen weten we beter."

Eind oktober zijn er verkiezingen in Canada. Precies een week geleden had Trudeau zijn campagne op gang getrokken. Met de blackface-foto komt de anders bijzonder populaire premier Trudeau opnieuw in een lastig parket. In augustus werd hij nog op de vingers getikt door de Canadese Commissaris voor Ethiek omdat hij druk had proberen uit te oefenen op de voormalige minister van Justitie in een corruptieonderzoek. 

Herbekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen