ISOPIX

Chinese Amazon-verkopers zouden frauderen via de luchthaven van Zaventem 

Een aantal Chinese bedrijven die hun producten online te koop aanbieden op onder meer webwinkel Amazon, proberen via de luchthaven van Zaventem btw en invoerrechten te onduiken. Dat blijkt uit een onderzoek van het parket Halle-Vilvoorde waar De Tijd over schrijft. 

In 2016 werden er 16 zendingen uit China onderzocht door het parket Halle-Vilvoorde. De containers waren via de luchthaven van Zaventem de Europese Unie binnengebracht zonder btw te betalen. 

Uit het onderzoek blijkt dat de Chinese invoerders valse facturen zouden gebruiken om invoerrechten te ontduiken. Die zijn verplicht te betalen door bedrijven die bepaalde zaken in de Europese Unie willen invoeren. In België konden de bedrijven ook btw ontduiken door te doen alsof de containers niet bestemd waren voor de Belgische markt, maar voor een ander EU-land. Uiteindelijk betaalden de bedrijven nergens btw. Op die manier kunnen ze hun producten veel goedkoper aanbieden. 

Distributiecentra

"Vanuit België worden de goederen dan vervoerd naar een van de distributiecentra in de EU van websites zoals Amazon. En van daaruit vertrekken de goederen naar een particulier in Europa", zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre in de Tijd. 

Het parket vervolgt in de zaak drie Chinese bedrijven, een Duits en een Brits bedrijf voor de correctionele rechtbank van Brussel. Ze moeten zich verantwoorden voor valsheid in geschrifte, witwaspraktijken en criminele organisatie. De zaak zal worden ingeleid op 5 december. 

Meest gelezen