Videospeler inladen...

De Block: "Brussel moet factuur van opvang illegale transmigranten niet naar mij doorsturen"

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) is niet van plan de opvang te betalen van de transmigranten die momenteel in een centrum in Haren worden opgevangen. Dat zegt ze in "Terzake". Het centrum gaat dit weekend dicht en daardoor dreigen enkele honderden migranten op straat terecht te komen. 

Het centrum voor transmigranten in Haren werd in 2017 door het Brussels gewest en de stad Brussel geopend om de mensen die in het Maximiliaanpark en in het Noordstation kampeerden tijdelijk op te vangen. Maar het gebouw waarin het centrum is gevestigd, krijgt een andere bestemming en moet dit weekend worden ontruimd.

Wat er met de migranten uit het gebouw moet gebeuren is onduidelijk. De burgemeester van Brussel, Close, zoekt naar een oplossing en rekent daarbij op hulp van andere partijen zoals het gewest en de federale regering. Maar minister De Block is niet van plan op die vraag in te gaan. "Als Brussel beslist illegalen op te vangen dan moeten ze de factuur niet naar mij sturen."

Als de transmigranten geen asiel willen aanvragen zijn ze illegaal en moeten ze terug gaan

"Als die mensen geen asiel willen aanvragen en als illegaal hier blijven dan moeten ze teruggaan. Ik wil ze vrijwillig helpen teruggaan, maar de meesten willen dat absoluut niet, met de droom om in Engeland, Canada of de VS te geraken", zegt De Block.

"We weten allemaal dat dat quasi onmogelijk is, en toch wordt aan die mensen onderdak gegeven. Eigenlijk moeten ze  teruggaan als ze hier geen asiel aanvragen en als ze asiel aanvragen zal hun aanvraag onderzocht worden zoals die van iedereen", besluit De Block. 

Bekijk hier het gesprek met minister De Block in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen