BELGA/VAN ACCOM

Overheid moet 375.000 euro aan dwangsommen betalen door discussie over bevoegdheden: "Lijkt 'De ideale wereld' wel"

Een discussie over bevoegdheden heeft de Belgische staat de voorbije 2 maanden al 375.000 euro aan dwangsommen gekost. Dat omdat het Brussels Gewest een deel van een Europese richtlijn over de uitbouw van supersnelle internetnetwerken nog altijd niet heeft omgezet. Volgens Brussel gaat het om een federale bevoegdheid, maar Europa veegt dat argument van tafel. Intussen dikt de dwangsom elke dag met 5.000 euro aan. De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) belooft een snelle oplossing.

We schrijven 8 juli van dit jaar. Die dag vonnist het Europese Hof dat de Belgische staat een dwangsom moet betalen van 5.000 euro per dag. Een Europese richtlijn die de uitbouw van infrastructuur voor snelle internetnetwerken wil stimuleren, moest namelijk al sinds 1 januari 2016 zijn omgezet in nationale en regionale wetgeving. En in België, met name in het Brussels Gewest, is dat nog altijd niet helemaal gebeurd.

Concreet gaat het vandaag nog om 1 elementje van de bewuste richtlijn: het feit dat telecombedrijven een soort bezoekrecht moeten krijgen op werven van energie- en nutsbedrijven. Op die manier kunnen ze makkelijk zien of ze bijvoorbeeld in een bepaalde kabelgoot ineens ook een eigen glasvezelkabel voor supersnel internet kunnen leggen. 

Het doel daarvan spreekt voor zich: efficiëntie en snelheid. Straten moeten bijvoorbeeld dan geen tweede keer opengebroken worden als ook telecombedrijven hun kabels willen trekken. Europa hoopt zo wat hinderpalen weg te nemen voor telecombedrijven om hun nieuwste netwerktechnologie breed uit te rollen, wat op termijn dan weer economische voordelen kan opleveren.

"De ideale wereld"

Klinkt als een richtlijn die op zich weinig tegenstand zou moeten oproepen. Maar in het Belgische staatsbestel ligt de kwestie blijkbaar nogal moeilijk. In het Brussels Gewest wijzen ze erop dat dit federale materie is, dus dat het niet om hun bevoegdheid gaat. Dat de richtlijn federaal al is omgezet in wetgeving, volstaat volgens de Brusselaars.

Alleen: Vlaanderen en Wallonië hebben dat bewuste deel van de richtlijn wél zonder bezwaren omgezet. Wat voor Europa een argument is om de Brusselse argumentatie naar de prullenmand te verwijzen.

Het lijkt bijna een aflevering van 'De ideale wereld'

Een betrokkene

Het Brussels Gewest probeert de kwestie nu naar verluidt uit te klaren met de Europese Commissie. Maar intussen tikt de klok en komt er elke dag 5.000 euro bij. Vandaag - dag 74 na het arrest van het Europese Hof - klokken we af op 375.000 euro aan dwangsommen, een dure grap in budgettair toch niet de meest aangename tijden. "Het lijkt bijna een aflevering van 'De ideale wereld'", beschrijft een betrokkene de absurditeit van de situatie.

"Zet gewoon die richtlijn om"

Die som zal overigens niet door Brussel, maar wel federaal moeten worden opgehoest. Bevoegd minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) zit verveeld met de zaak en heeft het Brussels Gewest gevraagd "zijn positie te heroverwegen". 

In juli had hij ook de Belgische telecomwaakhond BIPT opgedragen om de kwestie te onderzoeken. Maar daar halen ze wat vertwijfeld de schouders op: "Wij begrijpen de inhoudelijke bezwaren van het Brussels Gewest ook niet zo goed. Zet gewoon die richtlijn om, zoals ook Vlaanderen en Wallonië gedaan hebben."

De Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) belooft in een reactie aan persagentschap Belga dat er binnenkort een oplossing wordt voorgelegd in het Brussels Parlement. "Om het dossier niet onnodig te laten aanslepen, zou het Brussels Parlement binnenkort een voorstel moeten doen" waarmee aan de opmerkingen van het Europees Hof van Justitie zou worden tegemoetgekomen, klinkt het.

Meest gelezen