Ouders basisschool Diest ongerust na ontdekking asbest op speelplaats

De gemeentelijke basisschool in Molenstede bij Diest blijft dicht. Op de speelplaats is asbest aangetroffen. Op een infomoment gisterenavond werden de ouders van de leerlingen ingelicht door het stadsbestuur.

Zo'n 100 ouders kwamen gisterenavond naar het infomoment van het Diestse stadsbestuur in gemeenschapscentrum 't Molenhuis.  Samen met een expert en de schooldirectie werd er meer informatie gegeven over het asbest dat werd aangetroffen op de buitenspeelplaats in de school. "Het asbest kwam vrij toen het dak van een oud gebouw werd afgebroken", zegt burgemeester Christophe De Graef. "Intussen werd de school gereinigd en zijn er nieuwe stalen afgenomen. Het is nu wachten op de resultaten om te zien wanneer de leerlingen terug naar school kunnen". 

"Het risico wordt geminimaliseerd"

Op het infomoment kregen ouders ook nog te horen dat het zo goed als onbestaande is dat de kinderen besmet raakten met asbest en later ziek zouden worden. "Het gaat hier om een vorm van laag abesthoudend materiaal en om een eenmalige blootstelling", aldus de expert. Toch blijven heel wat ouders bezorgd. "Het risico wordt ontzettend geminimaliseerd", vertelt een vader. "Ze halen studies aan om ons gerust te stellen, maar we blijven ons zorgen maken."

Onderzoek opgestart

Daarnaast hekelen de ouders ook de manier waarop de stad Diest communiceert. "We hebben verschillende keren dezelfde vraag gesteld, hoe dit kon gebeuren", zegt een van de ouders. "Maar we kregen telkens hetzelfde ontwijkende antwoord." Er is intussen wel een onderzoek opgestart om te onderzoeken wat er mogelijk fout is gelopen bij de afbraakwerken. 

Meest gelezen