PLAN B #1: Hoe komt het dat de politieke instellingen in Franstalig België nog ingewikkelder zijn dan in Vlaanderen?

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Alain Gerlache over Brussel en Wallonië.

Vlamingen hebben het vaak over "de Walen", maar die benaming doet veel Franstaligen huiveren. Zij voelen zich bijvoorbeeld Brusselaar, maar geen Waal. Daarom is in Franstalig België het onderwijs geen bevoegdheid van de Walen, maar van de Walen én de Brusselaars samen. Daarvoor bestaat er zelfs een aparte regering, die van de Franse Gemeenschap van België, of zoals de Franstaligen ze herdoopt hebben: de Fédération Wallonie-Bruxelles. 

Volgt u nog? Alain Gerlache probeert u uit te leggen hoe één en ander in elkaar zit, maar de conclusie is alvast: de politieke instellingen zijn in Franstalig België nog véél ingewikkelder dan in Vlaanderen. 

Beluister hier de eerste aflevering van de podcast Plan B:

Meest gelezen