Een van de vele grote studentenhuisvestingsprojecten van projectontwikkelaar Xior. FOTO: Xior Student Housing

Steeds meer grote, moderne kotencomplexen in studentensteden. Zijn luxekoten de nieuwe norm?

Projectontwikkelaars bouwen steeds meer grootschalige, luxueuze kotencomplexen in studentensteden. Is het klassieke studentenkot in een herenhuis passé, of willen studenten tegenwoordig meer luxe? De huisvestingsdienst van de KU Leuven ziet de verdeling standaard- en comfortkamers (met eigen sanitair) sinds 2015 sterk veranderen. Volgens de projectontwikkelaars een goede evolutie, maar er hangt wel een duur prijskaartje aan.

Na de hogeschoolstudenten deze week, zullen ook de universiteitsstudenten volgende week terug binnenstromen in de grote studentensteden. Een groot deel van die studenten verkiest ook om op kot te gaan. In Leuven waren een goede week geleden nog maar enkele honderden van de ongeveer 42.000 koten niet verhuurd. Sinds enkele jaren zijn naast de klassieke koten in een rijhuis, ook grote bouwprojecten verschenen, waar tientallen tot soms meer dan honderd studenten samenhuizen.

In studentenresidentie Woods in Leuven is plaats voor een 150 studenten. FOTO: Dyls Construct

Het is een evolutie die nog maar enkele jaren bezig is. Projectontwikkelaars hebben de kotenmarkt ontdekt en merken dat hun aanbod van zogenoemde comfortkamers in de smaak valt. Die zijn kwalitatief afgewerkt, meestal bemeubeld en hebben een eigen badkamer.  Daarnaast zijn er grote gemeenschappelijke ruimtes en keukens met pingpongtafels, zithoeken en andere faciliteiten waarvoor in een rijhuis omgebouwd tot kotgebouw meestal geen plaats is.  

In Leuven zag de huisvestingsdienst van de KU Leuven in 2016 die evolutie plots stijgen. Zij nemen elk jaar een steekproef van 1.000 huurcontracten om te onderzoeken waar studenten op kot gaan en hoe het huurcontract er uitziet. In academiejaar 2015-2016 was de verdeling standaard-comfortkamer nog 80-20%, een jaar later was die verdeling al 70-30%. Sindsdien stijgt die licht. In de andere steden ontbreken duidelijke cijfers om zicht te krijgen op de evolutie daar. Maar in alle grote studentensteden verschijnen grotere en luxueuzere studentenresidenties in het straatbeeld.

Professionele kotenmarkt

De kotenmarkt professionaliseert. De tradionele kotmadam (of kotmeneer) is al lang zeldzaam goed geworden en nu is de nieuwe evolutie bezig, een van grootschalige bouwprojecten vol luxueuze koten: "De standaard is hoger geworden dan bij de koten van vroeger, waar geen faciliteiten zijn. Waar de badkamer en keuken altijd gedeeld wordt, waar enkel een lavabo is met warm en koud water. De student wil tegenwoordig inchecken in een klein appartementje," zegt Christian Teunissen, CEO van het beursgenoteerde bedrijf Xior student housing, dat ondertussen actief is in 5 landen.  

Er is een tekort op de volledige studentenmarkt, ook in andere landen

Christian Teunissen, CEO Xior Student Housing

"Ik had muizen op mijn kamer. Ik durfde amper te gaan douchen, want de elektriciteitsdraden lagen bloot naast de douchebak," gaat de Hasseltse CEO verder. "De laatste jaren heeft iedereen toch ingezien dat er echt specifiek studentenvastgoed moet komen dat beantwoordt aan de nieuwe regulering en aan de groeiende studentenpopulatie." Grote residenties zijn zeker geen slechte zaak voor studentensteden. In Leuven waren ze tien jaar geleden de oplossing voor een ernstig tekort aan studentenhuisvesting. En ook nu stijgt het aantal studenten nog jaarlijks: "Er is een tekort op de volledige studentenmarkt, ook in andere landen. En er is een tekort in alle soorten van kamers. De markt is ook groot genoeg en er is veel achterstand", weet Christian Teunissen die Xior heeft opgericht in 2007 en ermee naar de beurs stapte in 2015.

Comfortkamer in nieuw Leuvens project met 82 studentenkoten- en studio's.
Klassiek kot, waar het sanitair en de keuken meestal gedeeld zijn.

De prijs van comfort

Ondanks de stijging van het aantal moderne studentenresidenties, kan wie een kot zoekt nog steeds uit een brede prijsklasse kiezen. Maar met de stijging van het aantal comfortkamers in grote kotencomplexen, zal de gemiddelde huurprijs stijgen. In de meeste studentensteden ligt de gemiddelde kotprijs nu nog tussen de 300 en 350 euro, met uitschieters Hasselt (278 euro) en Antwerpen (380 euro). Maar de gemiddelde prijs van comfortkamers ligt veel hoger. 

ROXI is het nieuwste bouwproject van Xior Student Housing. Het is een samenleefproject voor zowel studenten als jonge werkers, of eender wie een korte verblijfsplaats zoekt. Er zijn ook een supermarkt, restaurant, bar, en heel wat andere faciliteiten aan verbonden. "We zitten hier met een gemiddelde huurprijs voor studentenkamers van een 540 euro", zegt Teunissen, CEO van Xior. 

Gemeenschappelijke binnenkoer van het ROXI project van Xior. FOTO: Xior Student Housing

Niet elke residentie heeft zo een uitgebreid aanbod aan faciliteiten als ROXI; maar ook in projecten met alleen koten, ligt de prijs beduidend hoger dan het gemiddelde van die stad. De huisvestingsdienst van de KU Leuven berekende een gemiddelde kotprijs  van 350 euro voor standaardkamers. Voor comfortkamers is dat 490 à 500 euro. Leuvens schepen van wonen Lies Corneillie (GROEN) zegt dat ze de evolutie goed in de gaten houden: "Als stadsbestuur monitoren we de evolutie en gaan we gericht bijsturen waar nodig. Vandaag is het evenwicht in orde, maar we moeten dat jaar na jaar bekijken samen met de studentenevolutie en de woningmarkt in Leuven." In de algemene bouwverordening staat ook dat bij nieuwbouwprojecten minstens 75% van de kamers kleiner dan 16 m² moet zijn.

Luxe heeft natuurlijk zijn prijs, maar toch zijn ook die duurdere residenties dit jaar volzet. Voorlopig is er voor iedere student nog een kamer op maat. Het is afwachten hoe de evolutie zich verder zal zetten, maar dat het altijd groter kan, bewijst het "Bro Upkot"van Upgrade Estate. In die Gentse kotentoren van 60 meter zullen 311 kamers verhuurd worden vanaf volgend academiejaar. Welkom in de wereld van projectontwikkelaars. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...
3D plan van het 'Bro Upkot' project in Gent. Een kamer zal er gemiddeld 450 euro kosten, zonder vaste kosten. FOTO: Upgrade Estate

Meest gelezen