Slachtoffer van talibanterreur in Kaboel op 17 september 2019
AFP or licensors

Dodelijke dag in Afghanistan: aanslag op school en veiligheidstroepen die (per ongeluk) plantage bombarderen

Bij nieuwe talibanterreur in het zuiden van Afghanistan zijn al zeker 20 doden en bijna 100 gewonden gevallen. Talibanstrijders lieten vanmorgen vroeg een kleine vrachtwagen ontploffen vlakbij een ziekenhuis in Qalat, in het zuiden van Afghanistan. Ook gisteravond vielen er minstens 30 doden en 40 gewonden door een droneaanval van Afghaanse veiligheidstroepen in het oosten van het land. Doelwit was terreurgroep IS, maar de bombardementen raakten per vergissing een plantage. 

De taliban hebben de aanslag vrijwel meteen opgeëist, maar hun doelwit was volgens hen niet het ziekenhuis, wel een belangrijke veiligheidsdienst van de Afghaanse overheid. Een vergissing dus, want hun vrachtwagen vol explosieven ontplofte vlakbij een ziekenhuis.

Dat ziekenhuis in het zuidelijke Qalat is nu grotendeels verwoest en de zwaargewonde slachtoffers - zowel patiënten en ziekenhuispersoneel als bezoekers - zijn overgebracht naar ziekenhuizen in het nabijgelegen Kandahar.  Het dodencijfer kan ook nog oplopen, want reddingswerkers vinden nog lichamen tussen het puin.

Dagelijks talibanterreur

Eergisteren vielen er ook al minstens 48 doden bij talibanterreur, toen een verkiezingsmeeting van de Afghaanse president Ashraf Ghani werd aangevallen en bij een aanslag in de hoofdstad Kaboel. En gisteren nog vielen er 12 gewonden in Jalalabad, toen de taliban daar een overheidsgebouw bestormden.

De  radicaal-islamistische taliban plegen nu bijna dagelijks aanslagen, sinds de Amerikaanse president Trump de vredesgesprekken met de terroristen twee weken geleden stopzette.

Luchtaanval Afghaanse veiligheidstroepen was vergissing

Bij een luchtaanval door Afghaanse veiligheidstroepen vielen gisteravond dan weer minstens 30 burgerdoden en 40 gewonden in het oosten van het land. Het bombardement was bedoeld om een schuilplaats van terreurgroep IS te treffen, maar raakte per vergissing een plantage waar landbouwers aan de slag waren. Het Afghaanse ministerie van defensie heeft de aanval toegegeven.  Amerikaanse troepen, die de Afghaanse veiligheidsdiensten steunen, hebben nog niet gereageerd.

De burgeroorlog in Afghanistan duurt al 18 jaar en het geweld laait weer op in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 28 september.

Herbekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen