BELGA/DOPPAGNE

Proces treinramp Buizingen: Openbaar Ministerie vraagt geen straf meer voor treinbestuurder

Op het proces over de dodelijke treinramp in Buizingen vraagt het Openbaar Ministerie geen straf meer voor de treinbestuurder. Er was eerst drie jaar cel met uitstel gevorderd. De aanklager blijft er wel bij dat de bestuurder door een rood sein is gereden, maar zegt dat er moet gekeken worden naar wie de grootste fout heeft begaan. 9 jaar geleden kwamen er 19 mensen om het leven bij de treinramp. 

Op het proces over de treinramp in Buizingen heeft het parket-generaal de vordering aangepast voor de treinbestuurder die bij het ongeval betrokken was. Er wordt geen straf meer gevorderd voor de man. Bij de start van het proces had het Openbaar Ministerie nog een gevangenisstraf van 3 jaar met uitstel gevorderd. De aanklager zei dat ze uit het dossier had afgeleid dat de treinbestuurder een gebrek aan empathie had. Maar op het proces kwam ze tot een andere conclusie. "Ik heb me daarin vergist", sprak de advocaat-generaal. "Ik had enkel een beeld van hem op basis van het dossier, maar dat is na de zittingen van de voorbije week bijgesteld."

Ik had enkel een beeld van hem op basis van het dossier, maar dat is na de zittingen van de voorbije week bijgesteld

Advocaat-generaal

Het parket-generaal blijft er wel bij dat de bestuurder door een rood sein is gereden maar zegt dat moet gekeken worden naar wie de grootste fout heeft begaan, zoals ook de verdediging aangaf. Eerder op het proces zei de aanklager al dat dat volgens haar de NMBS en Infrabel zijn. In dat geval, moet de treinbestuurder schuldig verklaard worden, maar zonder straf, zegt het openbaar ministerie. Voor alle duidelijkheid, zo'n schuldigverklaring is uiteraard geen vrijspraak. De treinbestuurder zou dan wel nog kunnen worden aangeklaagd voor een burgerlijke rechtbank om een schadevergoeding te verkrijgen.

Hoge boetes

Voor NMBS en Infrabel zijn de vorderingen nog steeds dezelfde, namelijk de maximumstraffen. Voor de NMBS is dat 700.000 euro boete, voor spoorwegbeheerder Infrabel 650.000 euro boete. 

Herbekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen