Gianni GIANSANTI/GAMMA-RAPHO

Verrassing in de Franse boekhandel: “nieuwe” roman van Françoise Sagan, 15 jaar na haar dood

In de Franse boekhandel ligt vandaag een “nieuw” boek van Françoise Sagan, ontdekt in haar archieven. De schrijfster is bekend van haar schandaalroman "Bonjour tristesse".

Amper 18 was Françoise Sagan toen ze “Bonjour tristesse” schreef in 1954.  Het seksueel vrijgevochten boek over een leeg bourgeoismilieu maakte haar wereldberoemd. Het werd ook verfilmd, net als "Aimez-vous Brahms?", dat laatste met Ingrid Bergman. Later volgden nog veel meer romans en toneelstukken. In 2008 werd haar leven verfilmd met Sylvie Testud in de hoofdrol.

In 2004 overleed Françoise Sagan en het is haar zoon die tussen “de berg papieren” een onafgewerkte roman vond: “Les quatre coins du coeur”. Een getypte tekst in twee delen, “zo vaak gefotokopieerd dat de letters vaag waren geworden.” 

Zoon Denis Westhoff heeft correcties aangebracht, omdat sommige woorden en passages niet meer leesbaar waren, “zonder de stijl en de toon van het boek aan te tasten”. 

Uitgeverij Plon brengt het boek vandaag uit, meteen op 70.000 exemplaren. De publicatie was niet van tevoren aangekondigd en is een grote verrassing in de Franse literatuurwereld.

De roman "Les quatre coins du coeur" handelt over een rijkeluiszoon die omkomt in een auto-ongeluk. Françoise Sagan zelf leidde een turbulent leven, getekend door alcohol- en drugsverslaving, en ontsnapte in ’57 ternauwernood aan de dood in een ongeval.  

Bekijk hier een in memoriam van Françoise Sagan (Journaal, 25 september 2004):

Videospeler inladen...

Meest gelezen