Premier Netanyahu, president Rivlin en uitdager Gantz op een herdenkingsceremonie vandaag voor oud-premier Peres.

Verzwakte Israëlische premier Netanyahu roept op tot regering van nationale eenheid

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu roept zijn politieke uitdager Benny Gantz op om een regering van nationale eenheid te vormen. Netanyahu had eerder gezegd dat hij een rechtse regering wou vormen. Maar vandaag zegt hij dat de uitkomst van de verkiezingen hem niet toelaat om dat te doen. Volgens de recentste resultaten zal zijn tegenstander Benny Gantz meer zetels in de wacht slepen. Gantz wil dan ook zelf premier worden.

De oproep van premier Netanyahu komt als een grote verrassing. Voor de verkiezingen, en zelfs gisteren nog, beloofde hij dat hij met zijn rechtse Likoed-partij opnieuw een rechtse coalitie op de been zou brengen. Maar de parlementsverkiezingen - de tweede al in enkele maanden tijd - zijn opnieuw op een impasse uitgedraaid. Het linkse, noch het rechtse blok kan een regering op poten zetten. 

In een videoboodschap geeft Netanyahu toe dat een rechtse coalitie niet kan: "Tot mijn grote spijt tonen de verkiezingsresultaten dat dit onmogelijk is. Benny, we moeten een brede coalitie van nationale eenheid vormen, vanaf vandaag al. De natie verwacht van ons beiden dat we verantwoordelijkheid tonen en samenwerking nastreven."

Zweem van corruptie

Maar of die handreiking van Netanyahu enige kans op slagen heeft, is sterk de vraag. Blauw en Wit, de partij van zijn uitdager en oud-stafchef Benny Gantz, lijkt niet te staan springen om op het voorstel in te gaan: "We zullen niet in een coalitie stappen die geleid wordt door Netanyahu", klinkt het bij Moshe Ya'alon, de nummer drie van de partij.

Gantz heeft altijd laten verstaan dat hij wel openstaat voor een coalitie met Likoed, maar het is Bibi Netanyahu zélf die voor hem het grote struikelblok is. Rond Netanyahu hangt een zweem van corruptie en fraude: er komen nog rechtszaken aan waarin de premier zich zal moeten verantwoorden. 

Een regering met Netanyahu als premier kan dus niet voor Gantz. Als er een regering van nationale eenheid zou komen, wil hij die zelf leiden.

Roterend premierschap

Netanyahu suggereert dan weer een systeem met een roterend premierschap. Op een herdenkingsceremonie vanmiddag voor de linkse oud-premier Shimon Peres verwees Netanyahu naar diens coalitie met de conservatieve Yitzhak Shamir. Tussen 1984 en 1988 hadden zij een regering waarin het premierschap wisselde. 

"Omdat er geen duidelijke overwinning was in de parlementsverkiezingen, opteerde Shimon voor nationale eenheid. Hij en Yitzhak Shamir waren bereid om samen te werken en Israël naar een veilige kust te navigeren", zei Netanyahu in zijn speech, waar ook Gantz aanwezig was. "Ook in deze verkiezingen was er geen duidelijke overwinning. En ik roep jou op, Benny: laat ons samenwerken om de staat Israel opnieuw naar veilige kusten te bewegen."

Meest gelezen