ISOPIX

1 op de 10 gemeenten deelt eigen dienstwagens met inwoners

Steeds meer gemeenten delen hun dienstwagens met hun inwoners of doen zelf beroep op deelauto's. Dat gebeurt intussen in ongeveer 1 op de 10 Vlaamse gemeenten, 34 om precies te zijn. En hun aantal groeit. 4 jaar geleden waren er nauwelijks een tiental gemeenten die aan autodelen deden.

Dit jaar verwacht koepelfederatie Autodelen.net bovendien een explosieve groei, zegt verantwoordelijke Jeffrey Matthys: “We komen uit een relatieve rustige periode vanwege de gemeenteraadsverkiezingen, maar nu heeft elke gemeente haar mobiliteitsprojecten opgestart. Alleen al dit jaar begeleiden we 27 nieuwe gemeenten die autodelen willen aanbieden.”

Hoe werkt het?

Gemeenten delen ofwel een eigen wagen met hun inwoners of doen beroep op een bestaande deelauto zodat ze zelf minder wagens moeten aankopen. Wanneer ze hun eigen wagen delen, kan die buiten de kantooruren door elke inwoner die lid is van een autodeelsysteem (bijvoorbeeld Cambio) gebruikt worden. Tijdens de kantooruren wordt de auto dan vrijgehouden voor dienstverplaatsingen. Er zijn ook uitzonderingen. “In Peer bijvoorbeeld kun je als inwoner de auto ook tijdens de kantooruren gebruiken”, zegt Matthys. De dienstauto's worden dan uitgerust met de nodige technische apparatuur om hem op een deel- en reserveringssysteem aan te sluiten. "Nu schrijven de meesten gemeenten nog hun eigen wagens in als deelauto, vaak omdat de eigen auto's nog niet afgeschreven zijn en nog dienst kunnen doen." In de toekomst hoopt Autodelen.net dat gemeenten volledig overschakelen op deelauto's. "Zo daalt het aantal wagen op de weg." 

Regionale spreiding

Vooral in de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen zijn er al veel gemeenten die hun vloot delen, maar ook in de andere provincies melden steeds meer gemeenten zich aan. In West-Vlaanderen deelt ook het provinciebestuur zijn wagenpark. Het aantal auto's dat door gemeenten gedeeld wordt, varieert van 1 tot bijvoorbeeld meer dan 20, zoals in de stad Antwerpen.

 

Totale lijst van gemeentebesturen die autodelen:

West-Vlaanderen:

 • Beernem
 • Kortrijk
 • Wevelgem 
 • Provinciebestuur West-Vlaanderen
 • Diksmuide
 • De Panne
 • Roeselare 
 • Staden

 

Limburg:

 • Neerpelt
 • Sint-Truiden
 • Peer
 • Hasselt
 • Genk

 

Antwerpen:

 • Bonheiden
 • Boom
 • Bornem
 • Brasschaat
 • Duffel
 • Edegem
 • Schoten
 • Sint-Katelijne-Waver
 • Rijkevorsel
 • Balen
 • Stad Antwerpen
 • Schelle
 • Mechelen

 

Vlaams-Brabant

 • Glabbeek
 • Londerzeel

 

Oost-Vlaanderen:

 • Deinze
 • Evergem
 • Kruisem
 • Sint-Niklaas
 • Wachtebeke
 • Destelbergen

 

Voorbeelden van gemeenten die in een opstarttraject zitten

 • Antwerpen: Geel, Balen
 • Limburg: Riemst,
 • Oost-Vlaanderen: Temse, Nazareth
 • West-Vlaanderen: Blankenberge, Izegem
 • Vlaams-Brabant: Zemst, Boortmeerbeek.

Meest gelezen