25 jaar geleden maakte ook "Paul, the Wine Guy" zijn debuut in "Friends"

Morgen is het 25 jaar geleden dat 6 vrienden aan het Amerikaanse publiek voorgesteld werden, toen tv-zender NBC op 22 september 1994 voor het eerst "Friends" uitzond. Maar niet elke tv-recensent kon de fratsen van Monica, Joey, Chandler, Phoebe, Ross en Rachel even goed smaken en de reacties waren, op zijn zachtst gezegd, erg verdeeld. Al had John Allen Nelson, die zich in die eerste aflevering als "Paul, the Wine Guy" onsterfelijk maakte, onmiddellijk door dat de uiterst toegewijde cast van "Friends" tot grootse dingen in staat zou zijn.

Ook al groeide de serie uit tot een van ’s werelds populairste tv-reeksen, na het zien van de eerste aflevering was niet iedereen daarvan overtuigd. Dat moge bijvoorbeeld blijken uit volgende selectie uit een aantal Amerikaanse media van 25 jaar geleden:

""Friends" lijkt eerder op een 30 minuten lang reclamefilmpje voor Dockers of Ikea of voor bier, behalve dat het obscener is. Een afgrijselijke creatie is het van het schrijversduo Kauffman-Crane. De acteurs mogen er dan wel goed uitzien, het is jammer te moeten vaststellen dat ze zich zo verlagen." (The Washington Post)

"Lusteloos en niet waard om dit op een avond in primetime uit te zenden." (The Hartford Courant)

"In "Friends" is er altijd wel iemand die zijn persoonlijke mening wil geven of die een schouder om op te huilen wil aanbieden. Maar wie wil eigenlijk de mening horen van deze gestoorde idioten, met die voortdurende verwijzingen naar hun graaicultuur?" (Time)

"Het idee achter deze serie mag dan wel oké zijn, de humor is allesbehalve gesofisticeerd te omschrijven  en de dialogen zijn niet echt pittig. Bovendien promoot de serie promiscuïteit en toont een openheid die eerder aanleunt bij leeghoofdigheid. Een voorbeeld voor jongeren kan je “Friends” dus eigenlijk niet noemen." (Variety)

"Er zitten zulke goede vondsten in "Friends" dat je er eigenlijk niets tegen kan hebben. Het is allemaal zo licht verteerbaar en speels dat je na de uitzending hard moet nadenken wat er nu allemaal gebeurd is. Je weet alleen zeker dat je hard hebt moeten lachen." (L.A. Times)

Ik hoefde zelfs niet grappig te zijn. Al de anderen waren dat

Naast de 6 hoofrolspelers maakten de kijkers 25 jaar geleden ook kennis met "Paul, the Wine Guy", die sinds zijn scheiding, 2 jaar eerder, geen seks meer gehad had en dat argument gebruikte om Monica in zijn bed te krijgen. Paul werkte als sommelier in hetzelfde restaurant als Monica. Uiteindelijk lukte het hem om de lakens te delen met Monica. Maar dan bleek dat een collega van Monica ook al seks met hem had, "voor het eerst" sinds zijn scheiding. Wat leidde tot het stuk trappen van Pauls horloge door Monica. Daarna was het over en uit voor Paul.

Voor acteur John Allen Nelson, die de rol van Paul speelde, bleef het bij deze ene keer in "Friends". Maar zijn personage bleef in het geheugen van de kijkers zitten. In ieder geval keek hij met veel voldoening terug op zijn korte medewerking aan "Friends". Zo vertelde hij 2 jaar geleden aan Buzzfeed News: "Ik had voordien nooit in een komische serie gespeeld en wist dan ook niet wat van mij verwacht werd. Maar ik bevond me wel tussen die 6 jonge acteurs die zo ongelooflijk getalenteerd waren. Ik hoefde uiteindelijk zelfs niet grappig te zijn. Al de anderen waren dat."

"Er werd door de cast één week lang gerepeteerd, vooraleer de echte opnames voor een publiek plaatsvonden. Toen werd op zo’n toegewijde manier gewerkt opdat elk detail zou kloppen. Er was dan ook erg veel nagedacht over de manier waarop de grappen moesten gebracht worden, waardoor ze echt wel grappig waren. En de acteurs waren zo innemend dat je voortdurend in een deuk lag."

"Toen ik voor het eerst het script las, dacht ik: "Wat voor grap van een vent is me dit! Wat een schoft. Dat hij op zo’n manier een mooie vrouw in zijn bed wil krijgen." Dat was echt wel achterbaks."

 "Die horloge die Paul droeg? Ik ben er zeker van dat dat slechts een goedkope imitatie was. Een Rolex van hoop en al 10 dollar!"

 "En ja, ik word nog altijd herkend. En aangesproken met "Paul, the Wine Guy". Zelfs door twintigers die de serie herontdekt hebben."

"Hoe het met Paul nu zou zijn? Ik denk dat hij nu met een of andere ‘sugar mama’ op een strand aan het uitrusten is, waarbij de alcohol nooit ver weg is. "Paul, the Tequila Guy", zeg maar. Wijn zal hem niet meer zo liggen. Hij zal het hogerop zoeken, in de tequila bijvoorbeeld."

De intussen 60-jarige Nelson kreeg na "Friends" langdurige rollen in onder meer de tv-series "Baywatch", "Sheena", "24" en "Crazy Ex-Girlfriend". Daarnaast waren er eenmalige gastrollen in onder meer "Knight rider", "Grey’s anatomy" en "Castle". Hij heeft 3 kinderen, 2 bij zijn eerste vrouw en eentje bij zijn huidige vrouw.

Meest gelezen