Beleggersexpert over Leroy: "Onderzoek beurswaakhond oké, gerechtelijk onderzoek overdreven"

Het onderzoek naar handel met voorkennis bij Dominique Leroy door beurswaakhond FSMA is begrijpelijk, maar dat er een gerechtelijk onderzoek is gestart, is wat overdreven. Dat zegt Geert Smet in "De wereld vandaag", op Radio 1. Smet is adjunct-hoofdredacteur van het tijdschrift "De Belegger".

Het is een vraag die velen bezighoudt: heeft Dominique Leroy iets mispeuterd toen ze op 1 augustus een pakket Proximusaandelen verkocht, ruim een maand voor ze haar overstap naar het Nederlandse KPN bekendmaakte?

Een CEO kan een pakket aandelen verkopen op bepaalde tijdstippen. Dat is in wetgeving gegoten

Geert Smet (De Belegger)

"Een CEO kan een pakket aandelen verkopen op bepaalde tijdstippen. Dat is in wetgeving gegoten", zegt Geert Smet. "Leroy heeft zich op dat vlak aan de regels gehouden. De resultaten van Proximus waren gepubliceerd en een jaar nadien heeft ze verkocht, toen de periode dat ze niet mocht verkopen voorbij was. Ze heeft die aandelen verkocht op de eerste dag nadat die periode vervallen was. Daar is dus geen enkel probleem."

Maar zowat een maand na de verkoop maakte Leroy haar overstap bekend. "Er is een zweem van belangenvermenging of handel met voorkennis", geeft Smet toe. "Toen Dominique Leroy haar aandelen verkocht, moet zij al hebben geweten of al in onderhandeling hebben gezeten met KPN. Je gaat niet op enkele dagen beslissen dat je CEO van een belangrijk Nederlands telecombedrijf wordt." 

De Nederlandse krant NRC Handelsblad meldt op basis van een hooggeplaatste bron bij KPN dat Leroy al in juni contact had met de Nederlandse telecomoperator. Eind juli was er een tweede gesprek, enkele dagen dus voor ze haar Proximusaandelen verkocht. Zelf heeft Leroy trouwens al gezegd dat er inderdaad al gesprekken met KPN waren geweest, maar dat ze haar beslissing om over te stappen pas na de aandelentransactie heeft genomen. 

Als onderzoeksrechter had ik eerder het onderzoek van de FSMA afgewacht voor ik in gang zou zijn geschoten

Geert Smet (De Belegger)

Vlak na de aankondiging van haar overstap raakte bekend dat beurswaakhond FSMA een onderzoek instelde naar handel met voorkennis. Dat is trouwens een standaardprocedure. "Het parket heeft niet gewacht op het onderzoek van de FSMA", stelt Smet vast. "Mocht de FSMA boetes uitdelen, zou het parket kunnen overgaan tot een vervolging." En daar zijn de straffen zwaarder. "Daar staan niet alleen boetes op, maar ook gevangenisstraffen. Je kan tot vier jaar krijgen voor handel met voorkennis."

Dat is met andere woorden geen klein bier. "Het persoonlijk voordeel van Dominique Leroy is beperkt tot 6.000 euro", licht Geert Smet toe. Dat is het bedrag dat zij wint na de verkoop van een aandelenpakket ter waarde van zo'n 285.000 euro. Smet vindt dat de handelingen die het parket stelt niet in verhouding tot die 6.000 euro staan.

"Als onderzoeksrechter had ik eerder het onderzoek van de FSMA afgewacht voor ik in gang zou zijn geschoten", vindt Geert Smet. "Als het zou gaan over een boete van enkele duizenden euro's is het de vraag of je daarvoor iemand in de gevangenis moet stoppen."

Het is schieten op de hoge vogel die in de lucht een vrije val aan het maken is

Geert Smet (De Belegger)

Smet wijst op de reputatieschade die Dominique Leroy aan het oplopen is, dezelfde Dominique Leroy die tot voor kort nog de hemel in werd geprezen voor haar werk bij Proximus. "Het is schieten op de hoge vogel die in de lucht een vrije val aan het maken is", vindt hij. "Alleen had zij beter moeten nadenken en haar aandelenverkoop uitstellen tot ze bij Proximus vertrokken was."

"Dat kan grote gevolgen hebben voor haar carrière", waarschuwt Smet. "Met zo'n gerechtelijk onderzoek zullen ze bij KPN niet lachen."

Die reputatieschade is inderdaad geen verzinsel. "KPN kan het niet hebben dat de nieuwe CEO benoemd is terwijl er nog onduidelijkheid is over allerlei juridische gevolgen", aldus Paul Koster, directeur van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Het onderzoek moet eerst afgerond zijn voordat KPN de benoeming aan de aandeelhouders moet voorleggen."

Beluister hieronder het gesprek met Geert Smet in "De wereld vandaag":

Meest gelezen