Blijven schuilen in het oude strandhuis: "Zoutelande" 100 weken in Vlaamse hitlijst

“Zoutelande” van BLØF en Geike Arnaert is een blijvertje en staat nu al 100 weken in de Vlaamse Ultratop-50. Nog geen record: dat is voor Bazart. In dit artikel vindt u een overzicht van andere longsellers en bestsellers én een blik op Zoutelande als kunstenaarsdorp.

100 weken of bijna twee jaar: zo lang al kampeert het liedje “Zoutelande” van BLØF en Geike Arnaert in de Vlaamse Ultratop-50, de wekelijkse hitlijst van (in de winkel en online) best verkochte Vlaamse singles. 100 is een mooi, rond getal, maar nog geen record. “Goud” van Bazart zong het 109 weken uit in de Vlaamse Ultratop.  Maar omdat "Zoutelande" nog altijd in de top-10 staat zal het nog wel even duren voor het uit de lijst van 50 is getuimeld. 

Lees verder onder de videoclip:

Dit is de top-5 van langstlopende hits:

1 Bazart - "Goud" - 109 weken
2 BLØF en Geike Arnaert - "Zoutelande" - 100 weken
3 Niels Destadsbader - "Verover mij" - 69 weken
4 Tourist LeMC - "Koning Liefde" - 55 weken
5 Stan Van Samang - "Een ster" - 52 weken

100 of meer weken is écht wel lang. Vergelijk eens met de internationale hitlijst van best verkochte platen in Vlaanderen. Dit is de top-5:

1 The Black Eyed Peas - "I gotta feeling" - 69 weken
2 Ed Sheeran - "Shape of you" - 67 weken
3 Adele - "Rolling in the deep" - 62 weken
4 Gotye feat. Kimbra - "Somebody that I used to know" - 61 weken
5 Pharrell Williams - "Happy" - 60 weken

Niet enkel de duur van het verblijf in de charts is interessant, maar ook het aantal weken dat een nummer op de eerste plaats staat. 

Voor de Vlaamse Ultratop is dat:

1 Bløf feat. Geike Arnaert – "Zoutelande" - 23 weken op één
2 Tourist LeMC feat. Spiritually Wally – "Horizon" - 20 weken  
3 Fixkes – "Kvraagetaan" - 19 weken  
4 Kabouter Plop – "Het Ploplied" - 18 weken  
ex aequo met Tourist LeMC & Raymond van het Groenewoud – "Spiegel"  
5 Van Echelpoel – "Ziet em duun" - 17 weken 
ex aequo met Niels Destadsbader – "Mee naar boven"  

En voor de algemene Ultratoplijst (de bij ons best verkochte platen uit binnen- én buitenland):

1 Fixkes – "Kvraagetaan" - 16 weken op één
2 Ed Sheeran – "Shape of you" - 15 weken
ex aequo met Ava Max – "Sweet but psycho" 
3 Justin Timberlake – "Can’t stop the feeling!" - 14 weken
ex aequo met Ed Sheeran – "Perfect"  
4 Calvin Harris & Dua Lipa – "One kiss" - 13 weken
5 Las Ketchup – "The ketchup song" (Aserejé) 12 weken
ex aequo met Crazy Frog – "Axel F",  Gotye feat. Kimbra – "Somebody that I used to know" en  Luis Fonsi feat. Daddy Yankee – "Despacito" 

In die internationale Ultratoplijst stond "Zoutelande" 6 weken op één en werd deze zomer ingehaald door "Hoe het danst" van de Nederlanders Marco Borsato, dj Armin van Buuren en Davina Michelle.

Voor de liefhebbers van cijfers en statistiekjes: in de Amerikaanse Billboard Hot 100 is de hardnekkigste nummer één sinds deze zomer Lil Nas X met het liedje "Old town road", dat de grens van 17 weken doorbrak. In het Verenigd Koninkrijk dateert het record uit 1953, toen Frankie Laine 18 weken op de eerste plaats stond met "I believe". 

Vlaams/Nederlandse klassieker

“Zoutelande” is een cover van het Duitse liedje “Frankfurt Oder” van Axel Bosse en Anna Loos (zie videoclip hier onder).

De versie van BLØF en Geike Arnaert hoort stilaan bij het vaste meubilair van het Nederlandstalige lied. “Zoutelande” eindigde op 7 in de "Lage Landenlijst" eerder deze maand. Vorig jaar werd die verkiezing zelfs live uitgezonden vanuit ... Zoutelande.

Lees verder onder de videoclip van "Frankfurt Oder":

Voor het minidorpje Zouteland in Zeeland is het liedje al enkele jaren goud waard. De badplaats ligt niet ver van de grens en veel toeristen uit Vlaanderen komen er wandelen of kibbeling eten, onderwijl "Zoutelande" neuriënd. Zelfs al gaat het in het liedje over Zoutelande als een troostprijs voor wie niet naar "warme landen" kan en tevreden moet zijn met een "mistroostige plek" en "veel drank van je vader".

Kunstenaarsdorp

Zoutelande is een charmant dorp met een kerkje dat diep verscholen achter de dijk ligt, in de oksel van de duinen.  Piet Mondriaan schilderde het kerkje verschillende keren. Zoutelande was een kunstenaarsdorp. In dit Canvas-artikel kunt u meer lezen over de artistieke geschiedenis.

Meest gelezen