Videospeler inladen...

Caroline Gennez (SP.A): "Partijen en ideologieën moeten nieuwe plek in het bestel zoeken"

Vlaams Parlementslid en voormalig SP.A-voorzitter Caroline Gennez is voorstander van een herverkaveling van het politieke landschap. In "De afspraak op vrijdag" zegt ze dat partijen en ideologieën hun eigen structuren moeten durven overstijgen om tot nieuwe bondgenootschappen te komen. Daarvoor moeten ze nieuwe mensen zien aan te trekken die van buiten de politiek komen. 

De SP.A zit in de politieke lappenmand en is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Zal de jonge Conner Rousseau de man zijn die zijn partij met een elektroshock een nieuw elan kan geven. Als ervaren partijsoldaat heeft Caroline Gennez daarover een aantal ideeën.

Structuren hebben maar macht als ze geënt zijn op de sociologie en de realiteit van de maatschappij. Anders worden het papieren tijgers

Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (SP.A)

"Je moet je op nieuwe tegenstellingen enten", zegt Gennez. "De Uber-economie is iets totaal anders dan de industriële samenleving van het einde van de 19e eeuw." Conclusie volgens Gennez: "Partijen en ideologieën moeten een nieuwe plek in het bestel zoek en moeten de eigen structuren durven overstijgen en zo tot een nieuw electoraat komen."

De oude breuklijnen in het politieke landschap zijn niet meer aangepast aan de samenleving van vandaag. "Wat volgens mij moet gebeuren, is dat je inderdaad naar een herverkaveling gaat vanuit een overtuiging, en dat je daar ook mensen voor werft. Dan kom je volgens mij tot een iets coherenter landschap." Op die nieuwe bondgenootschappen kan je volgens haar nieuwe verhalen enten.

Maar hebben bestaande structuren als politieke partijen niet net hun eigen voortbestaan als doel? "Structuren hebben maar macht als ze geënt zijn op de sociologie en de realiteit van de maatschappij. Anders worden het papieren tijgers." Toch een bedenking: de herverkaveling zal volgens Gennez niet lukken als partijen elkaar vliegen proberen af te vangen door bijvoorbeeld naar potentiële overlopers te gaan lonken.

Niet uitgaan van structuur, maar van de kracht van het idee en de wilskracht van mensen

Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (SP.A)

Voor de nog te verkiezen partijvoorzitter heeft Genez goede raad. "Werk zeker aan bondgenootschappen: intern om te beginnen en bij andere partijen, maar ook en vooral in het echte leven. Het maatschappelijk middenveld, maar ook de nieuwe sociale bewegingen, scholen, burgerinitiatieven. Ik denk dat een levende organisatie daar zuurstof tankt."

"Ik denk niet dat je moet uitgaan van een structuur, maar van de kracht van het idee en de wilskracht van mensen", aldus Caroline Gennez.  

Bekijk hier de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen