Dominospektakel of gaan kijken naar eeuwenoude skeletten? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Festival verbindt Gent

Wat maakt van een stad een goede stad? Dat is de vraag waar ze tijdens het "Festival van de architectuur" een antwoord op zoeken. Het festival wordt spectaculair geopend met zo'n 7.000 reuzedominostenen die zaterdagnamiddag worden opgesteld in Gent, en de wijken Ledeberg en Moscou met elkaar zullen verbinden. Om 17 uur valt de eerste steen, 40 minuten later (en 2 kilometer verder) eindigt het parcours in het Wijkpark De Porre. Daar start om 18 uur een "spetterend buurtfeest". U weet waarheen. 

Bekijk hieronder hoe de dominoblokken in andere steden vielen:

Zondag is het ook nog eens Dág van de architectuur.  In bijna 100 gebouwen en architectenbureaus kunt u ongegeneerd rondneuzen (soms moet u reserveren, controleer best even op voorhand). Het gebouw van Robbrecht & Daem architecten in Gent is bijvoorbeeld een streling voor het oog, maar kiezen is verliezen.

Autovrije zondag, wat valt er te beleven?

Zondag is het autovrije zondag in (haal diep adem) Aalst, Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Boechout, Brussel, De Pinte, Deinze, Dendermonde, Genk, Gent, Gingelom, Haacht, Haaltert, Ham, Hamme, Herzele, Ieper, Kortrijk, Mechelen, Melle, Merelbeke, Nijlen, Ninove, Oostende, Ranst, Roeselare, Ronse, Sint-Niklaas, Steenokkerzeel, Veurne, Vilvoorde, Wemmel, Wijnegem, Zelzate en Zottegem (adem weer in).

In Brussel kunnen liefhebbers van het "landelijke leven" in het Warandepark terecht en mogen kinderen ongehoorzaam zijn in het jeugdtheater BRONKS. Stad Vilvoorde organiseert vanaf 13 uur dan weer een gratis straattheaterfestival: Plein publiq.

Net zoals vorig jaar is het viaduct B401 in Gent, de zogenoemde fly-over, zondag enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers, maar de activiteiten in Gent zijn dit jaar verplaatst naar DOK noord. Deathride, vuurlopen of mini-golf? Het kan allemaal, en het is gratis. Verder wordt zowat in elke deelnemende gemeente wel iets extra georganiseerd tijdens autovrije zondag.

Leprozen kijken

Zaterdag is de enige dag dat u de middeleeuwse leprozerie in Ieper kunt bezoeken. Op die plek leefden melaatsen in een afgezonderde gemeenschap, en werden ze verzorgd. De "Hooge siecken" in Ieper werd een stad(je) in de stad, met een eigen bakker, brouwerij en de onvermijdelijke begraafplaats. De resten - en enkele intacte skeletten - zijn de afgelopen maanden blootgelegd en zijn één dag lang gratis te bezoeken. Daarna wordt de site ontruimd, om plaats te maken voor nieuwe gebouwen. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Muzikaal erfgoed

De jachthoornblazers blazen zondag verzamelen voor een eigen festival in Wommelgem, om te vieren dat ze zijn opgenomen in de inventaris immaterieel Erfgoed Vlaanderen. Zeg niet dat u van toeten noch blazen wist.

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat de belforten werelderfgoed werden, dat moment grijpen de beiaardiers van Vlaanderen aan voor een speciaal concert. De meeste belforten bezitten zo'n beiaard, en dat zal u geweten hebben, want er staan 11 beiaardconcerten op het programma. Zaterdag is het overigens "Internationale dag van de vrede", daarom speelt elke beiaardier ook "Ode an die Freude" van Ludwig van Beethoven. 

Kasteelfeesten in Ekeren

60 jaar "De rode ridder", dat is een feest waard. De stripheld staat centraal tijdens de Kasteelfeesten in Ekeren. Er staan steekspelen en riddertornooien op het programma, en striptekenaar Claus Scholz komt signeren.

"Toren van Babel" staat in Antwerpen

De "Toren van Babel" is volgens de legende nooit afgeraakt omdat de bouwvakkers elkaar niet begrepen, maar dat heeft Antwerps stadsdichter Maud Vanhauwaert toch anders begrepen. Al drie maanden lang timmert ze met gelijkgestemde zielen aan een nieuwe "Toren van Babel", en hertaalt ze wekelijks haar nieuwe stadsgedicht.

De uiteindelijke versie van het stadsgedicht (in 17 verschillende talen) wordt zondag feestelijk onthuld. Afspraak aan de Slachthuissite (ingang Damhof) in Antwerpen. Prettig weekend!

Meest gelezen