Durf jij te praten met deze mensen op de tentoonstelling "Gedurfd" in Sint-Truiden?

In museum "De Mindere" in Sint-Truiden opent dit weekend de tentoonstelling "Gedurfd". De tentoonstelling is een onderdeel van de Trudofeesten en gaat over onze angst voor wat voor ons minder vertrouwd en misschien zelfs vreemd is.


800 jaar geleden deed Franciscus van Assisi, de stichter van de Minderbroeders, iets wat ondenkbaar was in die tijd. Als christen trok hij naar Egypte om er de sultan te ontmoeten, een moslim. Een ontmoeting die de rode draad vormt in de tentoonstelling "Gedurfd" in Sint-Truiden, over respect voor wat we misschien zelf nog niet zo goed kennen.

Durf jij in dialoog te gaan?

 

Op de tentoonstelling in de Mindere kan je tot half december, iedere zaterdag en zondag, ook "vreemden" ontmoeten. Je kan er in dialoog gaan, met bijvoorbeeld een Turkse actrice, een jonge Sikh, een moslimstudent en een meisje met Marokkaanse roots. Gewoon mee aan tafel schuiven en vragen wat je te vragen hebt om hen beter te leren kennen. Maar zijn zij zelf soms ook bang voor het onbekende?

Nieuwsgierigheid groter dan angst

 

"Mensen vervreemden, mensen zijn bang voor het andere", zegt de Turkse actrice Layla Önlen en één van de deelnemers aan "Gedurfd. "Ik heb dat ook wel maar mijn nieuwsgierigheid naar "het andere" is groter dan mijn angst. En de wil om samen te kunnen leven onderdrukt mijn angst".

"Ik voel me niet anders", zegt de Sikh-student Sukhdev Singh. "Ik ben ook een jongen die op school zit en wil voetballen maar mensen geven me wel het gevoel dat ik anders ben. Is dat omdat ik een tulband heb en een baard? Daar moet je doorheen kijken want ik ben een student als alle anderen."

Frustratie

 

"Ze behandelen mij NIET anders, omdat je aan mij niet ziet of hoort dat ik Marokkaanse roots heb", zegt Yousra Rifi. "Maar ik merk wel bij andere mensen met Marokkaanse roots, waar je het wèl aan merkt, dat zij anders behandeld worden. Dat frustreert me en raakt me echt."

"We zien meer en meer dat mensen aanslagen gebruiken om moslims te veroordelen maar dat heeft niets met religie te maken. Onze godsdienst predikt net elkaar lief te hebben", vertelt Rizwan Ahmad Shameem van de Ahmadiyya moslim gemeenschap. "Ik kan heel makkelijk met mensen in dialoog gaan en dan zeggen ze snel dat ze verkeerd geïnformeerd zijn en nu iets heel nieuws te horen krijgen."

Het juiste verhaal

 

"Ik begrijp het allemaal niet zo goed", zegt Layla Önlen. "Ik zie geen kleur of geslacht. Ik zie geen hoofddoek. Ik kijk daar doorheen, ik kijk in de ogen van mensen en zie hun ziel. Ik begrijp ook niet waar de angsten van mensen vandaan komen voor wat anders is dan wat zij gewoon zijn."

"Ik hoop dat mensen niet schrikken als er een moslim of moslima naast hen in de bus komt zitten. Als we met hen kunnen praten en hen beter kunnen informeren zodat ze beseffen dat ze niet alles klakkeloos moeten overnemen maar op zoek moeten gaan naar het juiste verhaal, dan zal ik tevreden zijn."

Wanneer en waar kan je in dialoog gaan?

 

De tentoonstelling "Gedurfd", een onderdeel van de Trudofeesten, is vanaf vrijdag gratis te bezoeken in museum De Mindere in Sint-Truiden. In dialoog gaan kan op dezelfde plaats, vanaf 28 september tot half december, telkens op zaterdag en zondag. 

 

 

Meest gelezen