Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Polio duikt opnieuw op in de Filipijnen: vaccinatieplan klaar voor miljoenen kinderen

Deze week werden twee gevallen van polio vastgesteld in de Filipijnen. De regering bereidt een omvangrijk vaccinatieplan voor om een potentiële epidemie te voorkomen. Er werd aangenomen dat polio 19 jaar geleden al in de Filipijnen was uitgeroeid. Nu dreigt er dus een nieuwe en grootschalige uitbraak van de ziekte in de eilandenstaat.

Deze week bevestigde het Filipijnse Ministerie van Volksgezondheid dat er twee afzonderlijke gevallen van polio zijn vastgesteld in het land. In eerste instantie ging het enkel om een driejarig meisje in de zuidelijke provincie Lanao del Sur. Vandaag is er een tweede geval van polio gemeld, namelijk dat van een vijfjarig jongetje in Laguna, gelegen op het noordelijke eiland Luzon.

Ronald Enrique Domingo, van het Filipijnse Ministerie van Volksgezondheid, zegt dat de Filipijnen in het verleden te laks zijn geweest met vaccineren. De regering heeft daarom een vaccinatiecampagne voorbereid om de uitbraak van polio een halt toe te roepen. De Filipijnse overheid wil alle kinderen jonger dan 5 jaar het vaccin tegen de ziekte toedienen. Het vaccin, dat beter bekend staat als het sabinvaccin, moet in de mond van het kind worden toegediend. 

We zijn van plan om alle kinderen te vaccineren en dit ook elk jaar vol te houden

Rolando Enrique Domingo, Filipijnse onderminister van Volksgezondheid

Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, wordt veroorzaakt door het poliovirus. Bij kinderen kan de ziekte tot misvormingen leiden. In sommige gevallen kan de ziekte ook dodelijk zijn. Polio kwam al bijna 2 decennia niet meer voor in de Filipijnen, maar nu wordt er dus gevreesd voor een nieuwe epidemie.

AFP or licensors

Meest gelezen