Ex-topambtenaar Van Massenhove snoeihard voor politiek: "Hoe ze omgaan met Leroy is kers op niet meer eetbare taart"

Ex-voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid Frank Van Massenhove is snoeihard over hoe de politiek en het gerecht omgaan met het vertrek van Proximus-topvrouw Dominique Leroy. "Een kers op een niet meer eetbare taart", zegt hij in "De wereld vandaag". "De politiek houdt zich niet aan de rol die ze heeft. Wie zich kandidaat wil stellen voor de functie zal zevenmaal nadenken."

Begin september kondigde Proximus-topvrouw Dominique Leroy haar ontslag aan om de overstap naar het Nederlandse telecombedrijf KPN te maken. En dat ging niet zonder slag of stoot. Het personeel van Proximus eiste het onmiddellijke ontslag in een open brief en beurswaakhond FSMA startte een onderzoek naar een opmerkelijke aandelentransactie van Leroy, een maand voor de aankondiging van haar vertrek. Ook het parket onderzoekt de verkoop met mogelijke voorkennis. Er werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd.

"Managers uit de privésector zullen niet tweemaal, maar zevenmaal nadenken voor ze zich kandidaat stellen om CEO te worden", zegt Frank Van Massenhove, de ex-voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid. 

"Dit alles is voor mij de kers op een niet meer eetbare taart", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De wijze waarop hier afscheid wordt genomen, nog los van de huiszoekingen, is niet echt respectvol voor de fantastische job die ze heeft gedaan."

Een minister die wil spreken met overheidsmanagers, moet dat via de raad van bestuur doen en niet in de media waarbij je de CEO's in hun hemd zet.
Frank Van Massenhove

De huiszoekingen die hebben plaatsgevonden bij Leroy noemt hij "schieten met een kanon op een mug". Volgens hem onderzoekt de beurswaakhond FSMA op een veel subtielere manier of er iets aan de hand is en hij noemt de reactie van het parket dan ook overdreven. 

Maar Van Massenhove heeft vooral kritiek op de politiek. "Ze houden zich niet aan de rol die ze hebben", zegt hij. Hoewel hij zijn naam niet noemt, verwijst hij naar minister Alexander De Croo (Open VLD). "Als de bazin van de NMBS zegt dat ze wifi op de trein geen prioriteit vindt, dan wordt ze op het matje geroepen. Als de topman van bpost postzegels duurder wil maken, moet hij ook langsgaan. Bij Leroy is dat ook twee tot drie keer gebeurd. Dat zijn geen manieren."

Het zijn vaak diegenen met minder talent die hun boekje te buiten gaan
Frank Van Massenhove

Minder talent

"Je moet je aan de rol houden die je hoort te hebben", stelt Van Massenhove. "Een minister die wil spreken met overheidsmanagers, moet dat via de raad van bestuur doen en niet in de media waarbij je de CEO's in hun hemd zet." Ook de onkunde in de politiek stuit Van Massenhove tegen de borst. "Ministers komen tussen in iets waar ze geen zaken mee hebben. Vaak zijn dat ook diegenen met minder talent die hun boekje te buiten gaan."

Herbeluister hier het gesprek uit "De wereld vandaag":

Meest gelezen