Frodo, de springende bladluis, vernoemd naar de hobbit

In Nieuw-Zeeland, waar de films van "Lord of the Rings" zijn opgenomen, is een nieuw ontdekte bladluis "Psylla frodobagginsi" gedoopt, naar de hobbit Frodo Baggins.

Wetenschappers in Nieuw-Zeeland hebben een klein insect vernoemd naar Frodo Balings ("Baggins" in het Engels), een personage uit J.R.R. Tolkiens boek "The Lord of the Rings". "Psylla frodobagginsi" is minder dan twee millimeter lang en behoort tot een familie van springende bladluizen. "De naam werd gekozen wegens de kleine omvang van dit soort bladluis, en omdat het een inheemse soort is in Nieuw-Zeeland", verklaren de wetenschappers die het diertje ontdekten.

De kleine luis is niet het eerste dier dat naar een Tolkien-personage vernoemd wordt. Zo bestaan ook de Aenigmachanna gollum, een slangenkopvis en de Smeagolzeeslak, die allebei naar Gollum verwijzen; de Legolasiawesp (naar de elf Legolas) of de Sauronspin, die de naam draagt van slechterik Sauron. De lijst is nog veel langer.   

Wesp shireplitis bilboi (genoemd naar the shire, de gouw, en naar de hobbit Bilbo)
Hooiwagen landumoema smeagol, vernoemd naar Smeagol of Gollum

De Britse literatuurwetenschapper J. R. R. Tolkien schreef "In de ban van de ring" eind jaren 50. In 2001 kwam de eerste van drie films uit, gedraaid in de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland, onder meer op het eiland waar "Psylla frodobagginsi" is ontdekt. Intussen wordt er ook aan een tv-reeks gewerkt.  In de bioscoop loopt sinds deze week ook "Tolkien", een biografie van de schrijver.

Meest gelezen