Auto's en speedpedelecs aan de kant alstublieft: het is Autoloze Zondag

In tientallen steden en gemeenten in Vlaanderen en in Brussel is het vandaag Autoloze Zondag. Auto's zijn er in bepaalde stadsdelen niet welkom. Wandelaars en fietsers des te meer. De grootste autovrije zone is in Brussel. Tussen half tien 's ochtends en zeven uur 's avonds kunnen auto's het Brussels Gewest niet in.

Vandaag is het Autoloze Zondag, als afsluiter van de Week van de Mobiliteit (16 - 22 september).  Antwerpen had er vorig weekend één, vandaag nemen een dertigtal gemeenten in Vlaanderen deel. In veel grote en kleine steden en gemeenten zijn er autovrije zones. 

In Vlaanderen zijn er autovrije gebieden in Aalst,  Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Boechout, De Pinte, Deinze, Dendermonde, Genk, Gent, Gingelom , Haacht, Haaltert, Ham, Hamme, Herzele, Houthalen-Helchteren, Ieper, Kortrijk, Mechelen, Melle, Merelbeke, Nijlen, Ninove, Oostende, Ranst, Roeselare, Ronse, Sint-Niklaas, Steenokkerzeel, Veurne, Vilvoorde, Wemmel, Wijnegem, Zelzate en Zottegem.

Zelfs de drukke Limburgse noord-zuid verbinding in Houthalen-Helchteren gaat dicht voor auto's

Voetgangers, fietsers en alle andere niet-gemotoriseerde weggebruikers zijn er welkom op een heleboel activiteiten. Zo organiseert Houthalen-Helchteren een baanfestival op de ‘Grote baan’. Op deze verbinding komen elke werkdag 35.000 voertuigen voorbij maar zondag gaat de weg van 8 tot 22 uur over een afstand van één kilometer in beide richtingen dicht. De auto wordt er verbannen. Wel zijn er allerlei eet- en drankstandjes en lokale verenigingen stellen er zich voor en organiseren activiteiten.

Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten in Vlaanderen.

Geen auto's in het Brussels Gewest tussen 9u30 en 19u

Brussel organiseert ook haar jaarlijkse Autoloze Zondag. Van 9u30 tot 19u is het hele Brusselse Gewest gesloten voor auto's. De Ring van Brussel is open voor het verkeer, de afritten naar het grondgebied van het Brussels Gewest zijn afgesloten. Let wel op, want het afsluiten en heropenen van de toegangen tot het gewest gebeurt geleidelijk. Haast je dus niet om 19u stipt naar de invalswegen richting de stad want dan staan er wellicht nog stevige files. 

De Lijn en de MIVB rijden gratis (in Brussel) en met de trein kan je voor enkele euro's naar of binnen het gewest sporen. Je auto kan je achterlaten op randparkings. De grootste is Parking C aan de Heizel, met 8000 plaatsen. Daar betaal je wel 10 euro.

Voetgangers, fietsers en steppers zijn in Brussel koning en koningin maar letten best nog steeds goed op. Een Autoloze Zondag betekent niet dat auto’s je pad niet kunnen kruisen. Er zijn wagens die wél een toestemming hebben om in de hoofdstad te rijden (onder meer hulpdiensten, taxi's en personen in het bezit van een doorgangsbewijs). Zij moeten dat wel doen met een snelheid van maximaal 30 kilometer per uur.

En iedereen kan vandaag ook beter de verkeersregels volgen. Fietsers moeten verkeerslichten, rijrichtingen en voorrangsregels respecteren en voetgangers blijven beter op de stoep. En dan nog dit: elektrische fietsen met een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur zijn welkom maar de zogenoemde speedelecs niet. Dat komt omdat ze volgens de wet beschouwd worden als bromfietsen. Je mag er dus ook niet in wanneer je met je speedelec bijvoorbeeld slechts 25 of 30 kilometer per uur zou rijden. Je hebt een doorgangsbewijs nodig als je vandaag met je snelle elektrische fiets de 19 gemeenten in wil.

Speedelecs kunnen vandaag Brussel niet in, tenzij je een doorgangsbewijs hebt

Ook in Brussel worden allerhande activiteiten georganiseerd. Zo is er op het Brouckèreplein een ‘Mobilmix village’, met workshops, danscursussen en een veiligheidspiste voor elektrische steps. Op het Paleizenplein kan je terecht voor ‘Bucolic Brussels’, animatie rond het leven op het platteland… 

Klik hier voor meer informatie over de autoloze zondag in Brussel

Europa gaat autoloos

Ook andere steden in Europa houden een Autoloze Zondag. Blikvangers dit jaar zijn Parijs, als grootste autovrije zone voor één dag ter wereld, en Londen met zijn eerste Autoloze Zondag ooit.  

Vanwaar komt de Autoloze Zondag?

Eén van de doelstellingen van de Autoloze Zondag is het nadenken over en het creëren van gezondere lucht. Maar dit was niet altijd dé reden. Voor de eerste autoloze zondagen in België moeten we een stuk teruggaan in de tijd. 

De eerste autoloze zondagen kwamen er in 1956 met de zogenoemde Suezcrisis. Daardoor werd de aanvoer van olie uit het Midden-Oosten verstoord. Vanaf 18 november 1973 was er een tweede reeks van autoloze zondagen. De OPEC draaide de oliekraan dicht bij het uitbreken  van de Jom Kipoeroorlog, een militair conflict tussen Israël en een coalitie gevormd door Egypte en Syrië. Dat leidde tot een oliecrisis en een enorme stijging van de brandstofprijzen.

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Bart Cartoos:

Videospeler inladen...

Meest gelezen