Man uit Herselt bouwt zolder om tot skihut: "Hier is het elke dag Oktoberfest"

Vanaf morgen zijn het weer Oktoberfesten in München. Bij Ruben Branders in Herselt is het elke dag een beetje Oktoberfest. Als je op zijn zolder komt, lijkt het of je in een Duitse skihut bent. Er staan authentieke bierpotten en een bar gemaakt van biervaten.

"In Duitsland heb ik mijn grote passie gevonden", vertelt Ruben Branders. "Ik begon te verzamelen en stak mijn spullen in dozen op zolder en na een tijdje had ik daar geen plaats meer. Mijn buurman stelde voor om mijn zolder om te toveren tot een berghut. We hebben bijna alles zelf gemaakt: de barkrukken, de houten banken en de toog."

Ruben haalt zijn spullen uit een brouwerij in München. "Ook ga ik actief op zoek naar nieuwe souvenirs op rommelmarkten." In België brengen veel mensen spullen naar de kringloopwinkel. Daar kan Ruben ze goedkoop op de kop tikken. "Als ik ooit dood ga, kan je mijn verzameling best in Duitsland verkopen", lacht Ruben. "Daar zijn mijn spullen veel meer waard dan hier."

Op de zolder van Ruben staan een hele rij handgemaakte stenen bierpotten van vroeger, er kan van een halve liter tot vijf liter bier in. "Daar drink ik wel niet uit", lacht hij. Of hij niet beter naar Duitsland zou emigreren? "Het is niet gemakkelijk hier alles achter te laten", zegt Ruben. "Daarom heb ik deze plek gemaakt. Zo voel ik me toch een beetje in Duitsland."

De zolder

Meest gelezen