Videospeler inladen...

Hoe krijg je iedereen "digitaal geletterd" tegen 2030? "Vlaanderen heeft minister van Skills nodig"

Vlaanderen blijft kreunen onder een tekort aan technische, zogenaamde "STEM"-profielen op de arbeidsmarkt. Dus op dat vlak ligt er nog steeds heel wat werk op de plank voor de toekomstige Vlaamse regering, vindt Françoise Chombar, CEO van chipontwikkelaar Melexis en voorzitter van het STEM-platform. Zij roept in "De markt" op Eén op om opnieuw de bevoegdheden Onderwijs en Werk te bundelen onder een minister, "een minister van Skills". 

Meer jongeren, en zeker ook meisjes, naar technische en wetenschappelijke richtingen leiden en technische beroepen aantrekkelijker maken. Dat waren enkele doelstellingen van het Vlaamse STEM-actieplan 2012-2020. STEM staat voor "Science, Technology, Engineering, Mathematics" en verwijst naar alle technische en wetenschappelijke opleidingen en beroepen. 

"Die originele doelstellingen zullen waarschijnlijk net gehaald worden", denkt Melexis-topvrouw Françoise Chombar. Zij is voorzitter van het STEM-platform, de groep experten die de Vlaamse regering adviseert over de aanpak van dat actieplan. Zo is er een stijging van 4 procentpunt in het aantal meisjes in STEM-richtingen. Maar, zo voegt ze eraan toe, "we mogen niet tevreden zijn". "Er is meer nodig, want de nood aan STEM-profielen is nog veel sterker gestegen."

Geen digibeten meer

Het STEM-platform heeft daarom net voor de zomer zijn aanbevelingen voorgelegd aan het parlement, met als doel een nieuw actieplan op poten te zetten voor de periode 2020-2030. 

"Wij willen naar nul procent digibeten", stelt ze. "Dat betekent dat alle mensen een digitale basisgeletterdheid hebben: dat ze digitaal kunnen communiceren en hun eigen mediagedrag en dat van anderen, en de risico's ervan, goed kunnen inschatten." Voor jongeren moet dat doel al gehaald zijn binnen zes jaar, in 2025. De rest van de bevolking moet zich "digitaal geletterd" kunnen noemen tegen 2030.

Iemand met een STEM-diploma en de goesting om levenslang te leren zal altijd een job hebben

Françoise Chombar, CEO van chipontwikkelaar Melexis en voorzitter van het STEM-platform

"Dat heeft een impact op onze welvaart en op ons welzijn", benadrukt Chombar. "Het zijn wetenschappers, wiskundigen, technici en ingenieurs die de klimaatmaatregelen zullen uitdenken en uitwerken. Het zijn die STEM-profielen die zorgen voor cybersecurity, maar ook voor betere diagnoses in ziekenhuizen, efficiëntere therapieën, robotica voor mensen met een beperking. Daar is enorm veel welzijnswerk mogelijk."

Door de technologische vooruitgang is het potentieel in die domeinen enorm, oppert ze. "Iemand met een STEM-diploma en de goesting om levenslang te leren zal altijd een job hebben."

Nieuw oud recept

Hoe je daartoe komt? Daarvoor komt Chombar met een "nieuw oud" recept: zoals bij voormalig minister Frank Vandenbroucke, 15 jaar geleden, moeten de bevoegdheden Onderwijs, Innovatie en Werk samengebracht worden bij één persoon, vindt zij. "Het zou heerlijk zijn om een minister van Skills (Vaardigheden, red.) te hebben. Want uiteindelijk overstijgt STEM alle beleidsdomeinen."

Het zou er ook toe leiden dat men makkelijker de middelen kan bundelen, denkt Chombar. "En zo zou je alle belanghebbenden rond de tafel kunnen krijgen. Het kan niet alleen de overheid of het onderwijs zijn: ook de sectoren en de bedrijven moeten daaraan meedoen."

Bekijk hier het hele gesprek met Françoise Chombar in "De markt". Of kijk om 12u35 op Eén:  

Videospeler inladen...

Meest gelezen