Video player inladen...

Mooi weer dit weekend, maar een frisse duik in de zee is lang niet overal nog toegelaten: "Zee is geen zwembad"

Dit weekend gaat de zon helemaal loos volgens het KMI. Het zeewater is ook nog relatief warm en nodigt dus uit tot een frisse duik. Toch zijn er dit weekend alleen in Blankenberge en Oostende nog redders actief op het strand. In alle andere badplaatsen aan onze kust is zwemmen in zee niet toegelaten.

Met temperaturen die volgens het KMI zullen stijgen tot 26 graden, belooft het erg druk te worden aan de Belgische kust. Het zomerseizoen is in principe zo goed als voorbij. De jobstudenten die bij de reddingsdiensten werkten, zijn teruggekeerd naar de schoolbanken. De meeste reddingsposten zijn dan ook dicht, alleen in Blankenberge en Oostende is nog een beperkt aantal posten bemand.

GAS-boete

"Zwemmen in zee is in principe enkel toegelaten op plekken waar redders aanwezig zijn", zegt An Beun van  Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). "Wie dit weekend plannen heeft om effectief in zee te zwemmen, raden wij aan om naar Blankenberge of Oostende te gaan.  Wie het houdt op pootje baden of wat verfrissing zoekt, kan in alle kustgemeenten terecht. Wie toch zwemt waar er geen reddingsdienst aanwezig is, riskeert een GAS-boete." 

"Als je toch in een onbewaakte zone gaat zwemmen en je komt in de problemen, breng je natuurlijk in de eerste plaats jezelf in gevaar", waarschuwt Beun. "Maar je brengt ook de andere mensen, die je eventueel proberen te helpen in gevaar."

Dit weekend is het laatste weekend met redders in Blankenberge voor dit jaar. "We zijn sinds 1 mei elke dag open geweest", zegt Tom Cocle van de Blankenbergse reddingsdienst. "Op 22 september zit ons lange seizoen erop. We kunnen nu ook geen beroep meer doen op jobstudenten, maar we hebben een vaste kern van zeven redders waarmee we nog maximum drie zones kunnen bemannen  dit weekend." 

In Oostende zal er volgend weekend nog een laatste keer een bewaakte zone zijn als het goed weer is.

Details over de bewaakte zwemzones staan op de site van het IKWV.

De zee is geen zwembad

Tom Cocle, hoofdredder reddingsdienst Blankenberge

In onbewaakte zones zwemmen is volgens redder Cocle uit Blankenberge niet zonder risico. "De zee is geen zwembad", zegt Cocle met een boutade. "We hebben hier stromingen, gevaarlijke golven of onverwachte weerfenomenen zoals onweer die de zwemmers kunnen verrassen. Zwemmers overschatten vaak zichzelf en onderschatten de gevaren. Wanneer ze dan in de problemen komen, zal er niet direct professionele hulp kunnen worden geboden."

Het water is op dit moment nog wel aangenaam van temperatuur. "Het water is het warmst in augustus", zegt Cocle. "Het water is nu warmer dan in de maand juni of begin juli. We zien dat nu ook elke dag, wanneer de zon schijnt, dan zitten er mensen in het water."

Voor de reddingsdiensten op het strand gaat het ook om veel meer dan alleen de veiligheid in het water garanderen. "We leveren een volledige strandservice" , besluit Cocle. "We vangen verloren gelopen kinderen op, we bemannen een EHBO-post. Dat is allemaal belangrijk in een badplaats als Blankenberge."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Meest gelezen