Leuven wil cannabiswinkels uit stadscentrum weren

Leuven gaat cannabiswinkels in het centrum van de stad verbieden. De voorwaarden om zo'n winkel uit te baten worden ook strenger. Deze winkels moeten meer dan een 1 kilometer van scholen verwijderd zijn. Het nieuwe reglement wordt maandag aan de gemeenteraad voorgelegd.

Uit controles van de politie en het federaal voedselagentschap blijkt dat 1 op de vijf in beslag genomen producten een te hoog gehalte van de verslavende stof THC bevat. Sommige winkels willen cannabisgebruik promoten door het te verkopen onder de vorm van snoep of kruid. En dat baart het stadsbestuur zorgen. "We moeten voorkomen dat jongeren te vroeg roesmiddelen gebruiken, of het nu gaat om tabak, alcohol of cannabis, vanwege de grote gezondheidsrisico’s", zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A).

Strenge voorwaarden

"De stad Leuven gaat daarom strengere voorwaarden opleggen", zegt Ridouani. "Zo mag een cannabiswinkel zich niet vestigen binnen een straal van één kilometer van scholen of op minder dan 400 meter van een bestaande winkel met dit soort producten", voegt de burgemeester er nog aan toe.  Voorts zullen deze winkels ook een uitbatingsvergunning moeten hebben en moet er een stedenbouwkundig- en moraliteitsonderzoek aan vooraf gaan.  De bestaande winkels hebben 6 maanden de tijd om te verhuizen. Maandag stemt de gemeenteraad over de nieuwe maatregelen. 

 

Meest gelezen