Londerzeel laat projectontwikkelaars kiezen: parkeerplaatsen of deelwagen

De gemeente Londerzeel moedigt projectontwikkelaars aan om bij nieuwbouwprojecten met meerdere wooneenheden te kiezen tussen het aanleggen van een verplicht aantal parkeerplaatsen of het voorzien van een deelwagen.

Sinds een jaar is het reglement in Londerzeel van kracht. In principe moeten projectontwikkelaars bij grote projecten per wooneenheid anderhalve parkeerplaats voorzien. Maar als ze kiezen voor een deelwagen, mogen ze meteen zes parkeerplaatsen schrappen. 

Geen tweede wagen 

"Voor promotoren is dat in oppervlakte een serieuze besparing", zegt schepen van omgeving Leen Van Aken. "De promotor kan de kandidaat-kopers zo ook aanmoedigen om niet allemaal een privéwagen te kopen. Het is ook een verkoopargument want wie in een appartementsgebouw gaat wonen waarin er een deelwagen is voorzien, kan bijvoorbeeld besparen op een tweede wagen.

Minder parkeerdruk

Daarnaast is het kiezen voor een deelwagen bij appartement ook interessant om de parkeerdruk in de straten en pleinen te verlichten, licht de schepen toe: "We zien dat heel wat wagens van die appartementen niet op de voorziene parkeerplaatsen geparkeerd worden. Ze komen vaak op straat te staan. Door met een deelwagen te werken zorgen we dus ook dat ons parkeerbeleid meer ruimte krijgt."

Succesverhaal

In een jaar tijd zijn er al twee projecten gebouwd waarbij de brouwpromotor heeft gekozen voor een deelwagen. Die deelwagens staan ook ter beschikking van mensen die niet in één van de appartementen woont. Binnenkort komt er een derde bij, daar heeft de promotor er voor gekozen om alleen de bewoners van het gebouw toegang te verlenen tot de deelwagen. 

Meest gelezen