Protégé par un copyright

Touroperator Thomas Cook wankelt en zoekt 1,2 miljard euro om te overleven: hoe zit het hier in België?

De oudste touroperator ter wereld, het Britse Thomas Cook, moet op zoek naar nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), bovenop de 1 miljard euro die het al nodig had om de schuldenput te dempen. Krijgt het bedrijf tijdig een reddingsplan op de rails? En hoe zit het hier in België?

Het aandeel van Thomas Cook staat vandaag weer zwaar in het rood, nu blijkt dat het reddingsplan van 900 miljoen pond (ruim 1 miljard euro) volgens enkele banken nog niet volstaat om te overleven. Om de winterperiode te overbruggen, zou nog eens 227 miljoen euro nodig zijn. De komende 24 uur worden daarvoor naar verluidt cruciaal

Thomas Cook, dat al bestaat sinds 1841, zit al langer in financieel zwaar weer, eigenlijk al sinds de overname van My Travel in 2007. De grote schuldenlast waarmee het bedrijf zich toen opzadelde, sleurt het al jaren mee.

Meer recent spelen onder meer de concurrentie van grote online boekingsplatformen en lagekostenmaatschappijen, de hittegolf van de zomer van 2018 en de onzekerheid over de brexit een rol. In de eerste helft van het jaar moest de reisgroep daardoor een verlies van bijna 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro) slikken.

Onder de naam 'Operatie Matterhorn' is volgens de omroep BBC een heus noodplan op poten gezet om in geval van een faillissement Britten te repatriëren

In het reddingsplan dat deze week werd beklonken, zouden de Chinese grootaandeelhouder Fosun en een groep schuldeisers meer dan een miljard euro aan vers kapitaal in het bedrijf pompen. Daarmee zouden de bestaande aandeelhouders wel bijna volledig verdwijnen.

De Britse autoriteiten zetten zich schrap voor mocht het toch nog mislopen met het bedrijf. Onder de naam 'Operatie Matterhorn' is volgens de omroep BBC een heus noodplan op poten gezet om in geval van een faillissement Britten te repatriëren. Het kostenplaatje van zo'n operatie zou kunnen oplopen tot meer dan 680 miljoen euro.

En in ons land?

Ook voor Thomas Cook België, hier vooral bekend onder de merknaam Neckermann, zijn de donkere wolken boven het moederbedrijf natuurlijk vervelend. Te meer om dat het bedrijf hier eigenlijk altijd rendabel is geweest en dus ook niet dezelfde problemen kent. De concurrentie van het internet speelt in ons land bijvoorbeeld veel minder. Meer nog: een derde van de omzet van Thomas Cook België komt intussen ook via dat kanaal.

Dat neemt niet weg dat er genoeg links zijn met het Britse hoofdkantoor om ook in ons land bezorgd te zijn over de financiële troebelen daar. In België werken ongeveer 600 mensen bij Thomas Cook. Jaarlijks regelen zij de reizen van zowat 700.000 vakantiegangers. En ook die maken zich zorgen, merkt het bedrijf. "We kregen de voorbije dagen extra vragen van klanten."

Mocht het toch mislopen, zijn de Belgische reizigers in elk geval wel beschermd. Het Garantiefonds Reizen zorgt ervoor dat geboekte reizen toch nog worden uitgevoerd of in elk geval worden terugbetaald en dat eventueel gestrande reizigers worden teruggehaald. 

Meest gelezen