Videospeler inladen...

Afgezette Braziliaanse president Rousseff: "President Bolsonaro is neofascist die neoliberaal beleid wil opdringen"

De afgezette Braziliaanse president Dilma Rousseff was vanavond te gast in "Terzake" en nam daar haar rechtse opvolger Jair Bolsonaro flink op de korrel. Volgens haar passen haar afzetting en zijn verkiezing in een plan om een neoliberaal beleid op te dringen aan Brazilië.

Even situeren: Dilma Rousseff -een linkse militante die in de cel zat en gemarteld werd tijdens de militaire dictatuur- volgde in 2011 haar linkse partijgenoot Ignacio Lula da Silva op. In 2016 werd ze door het parlement afgezet omdat ze geknoeid zou hebben met de begrotingscijfers. Ze werd opgevolgd door de centrumrechtse Michel Temer en begin dit jaar door de verkozen extreemrechtse president Jair Bolsonaro.

Neofascisme en neoliberalisme zijn in Brazilië Siamese tweelingen

Dilma Rousseff

Rousseff maakte vanavond brandhout van die Bolsonaro. Volgens haar is dat een neofascist die een neoliberaal beleid wil opdringen aan haar land. Dat zou nooit gelukt zijn met ons (haar linkse arbeiderspartij PT) aan de macht en daarom zijn de voorbije jaren de instellingen van binnenuit uitgehold om de presidenten van de PT (da Silva en Rousseff) te ondermijnen, zegt ze. 

Concreet werd volgens Rousseff de strijd die zij voerde tegen de corruptie "gekaapt" door bepaalde groepen binnen het gerecht die daarop de pijlen naar de presidenten richtten om de regeringen van de PTin diskrediet en ten val te brengen. Lula zit inmiddels in de cel na een veroordeling wegens corruptie en Rousseff werd afgezet. 

Bolsonaro is geen traditionele fascist, sneerde Rousseff nog. Hij verdedigt weliswaar de militaire dictatuur en de moorden op politieke dissidenten, maar -anders dan vroeger- is hij geen nationalist en plooit hij zijn land naar de belangen van de Verenigde Staten. Er is de facto sprake van een noodtoestand in Brazilië, maar nog niet volledig, want de instellingen werken nog gedeeltelijk, zij het erg verzwakt.

"Brazilië kan het Amazonewoud alleen beschermen"

Rousseff kon ook niet om de branden in het Amazonewoud heen. Onder Bolsonaro is de ontbossing met 300 procent toegenomen, beweerde ze. Wel is ze het eens met Bolsonaro dat Brazilië geen buitenlandse hulp nodig heeft bij de strijd tegen de bosbranden. De Europese Unie onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron had zich eerder bereid verklaard om die branden te helpen bestrijden.

Dat is niet nodig, vindt Rousseff, want Brazilië kan dat alleen aan (als het dat wil). Rousseff merkte overigens schamper op dat ook in Frans-Guyana (Frans overzees gebied in Zuid-Amerika) bos verdwijnt om er aan mijnbouw te doen. 

Europa heeft met Noorwegen en Duitsland weliswaar een fonds dat het Amazonewoud helpt beschermen, maar dat is "slechts een aanvulling op het Braziliaanse beleid", aldus Rousseff, die zich sterk maakt dat haar land het woud kan en moet beschermen, ook al omdat het Amazonewoud van Brazilië is. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen