Romeins eten in bistro van Gallo-Romeins museum in Tongeren

Romeins eten, dat kan je in Limburg nergens beter doen dan in de bistro van het Gallo-Romeins museum in Tongeren. De bistro krijgt ook een nieuwe naam: Bistro Bacchus en je kan er onder meer Isicia Omentata of Panis Melitus eten.

Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh noemt de gerechten "een smaaksensatie die hem terugbrengt naar 2000 jaar geleden."

"In de Romeinse tijd werden er bijvoorbeeld veel maaltijdsoepen gemaakt", vertelt Van Vaerenbergh, "met als ingrediënten vooral granen en bonen. De maaltijdsoepen stonden bovendien overal in het Romeinse Rijk op het menu en hebben het rijk mee groot gemaakt."

Eten zonder vork

"In de Romeinse maaltijdsoep zitten veel groenten. Wij zouden het waarschijnlijk een ministrone noemen", gaat Van Vaerenbergh verder. "De ingrediënten die erin zitten waren zeker aanwezig in de Romeinse tijd: bonen, wortel, kool en pastinaak. En zo'n gerecht eet je met brood, niet met een vork. Dat brood gebruik je dan om het voedsel op te scheppen." 

 

Puls of Romeinse maaltijdsoep

Ook exclusieve gerechten

"Gerechten met pijnboompitten bijvoorbeeld waren er ook. Maar die pijnboompitten moesten ingevoerd worden en daardoor waren die gerechten exclusief. Pijnboompitten werden bijvoorbeeld toegevoegd aan balletjes van varkensgehakt, en op smaak gebracht met koriander. Koriander was een kruid dat op dat moment veel voorkwam."

 

Isicia Omentata of Romeinse gehaktballetjes

Meloen als dessert

"We vinden bij opgravingen in Tongeren ook regelmatig pitten van meloen terug", vertelt Van Vaerenbergh. "Meloen was dus zeker een gerecht dat de Romeinen ook al aten. Ze brachten het fruit op smaak met zwarte peper en dat is misschien een gekke combinatie. Maar zoet en peper, blijkbaar was dat een favoriete combinatie bij de Romeinen!"

Meloen en honing gezoete wijn of conditum

Meest gelezen