Over royale ontvangsten gesproken: Buckingham Palace verwent vermiste knuffel, Astrid toont haar hecht gezin 

We brengen u elke zondag wat er leeft bij de gekroonde hoofden in binnen- en buitenland. Deze week staat in het teken van de "royale ontvangsten". Buckingham Palace in Londen ontfermde zich over een vermiste knuffel uit Australië, terwijl de Belgische prinses Astrid de deuren in Laken opende voor een stijlvolle fotoshoot en om honderduit te vertellen over haar grote gezin. In Spanje mocht de man van prinses Cristina de gevangenis voor het eerst verlaten voor vrijwilligerswerk. Hij werd ontvangen in een revalidatiecentrum. En de Glazen Koets had op Prinsjesdag twee bijzondere (frisse) "gasten".  

Knuffel beleeft de tijd van zijn leven

De mascotte van een kleuterklas uit Australië, Harriet-het-speelgoedaapje, is na een geweldig avontuur veilig en wel terug thuis. De 5-jarige Savannah nam tijdens de zomervakantie de mascotte mee op reis door Europa. Bij een bezoekje aan Buckingham Palace in Londen vergat het meisje echter haar knuffel in een van de vele paleiskamers.

"We namen Harriet uit de rugzak van papa voor enkele foto's, maar het was pas de dag nadien op de bus dat we doorhadden dat Harriet ontbrak", legt de moeder van Savannah in onderstaande video uit.

De school bleef niet bij de pakken zitten en besloot een "reddingsactie" op touw te zetten. Er werd uit naam van de kleuters beleefd een brief naar Buckingham Palace gestuurd met enkele foto's van Harriet én de vraag om de knuffel eventueel naar Australië op te sturen.

Een week later was er al een positief antwoord via mail. Het paleispersoneel poseerde zelfs met het speelgoedaapje om te bewijzen dat Harriet het goed maakte. Om te bewijzen dat het pluchen aapje zich helemaal niet verveelde, werd een foto genomen van Harriet genietend van een typisch Britse scone (een zoet gebakje) in de tuin van Buckingham Palace. 

Royal Collection Trust

Het paleis stuurde even later de knuffel in een kartonnen doos op met een mooi extraatje. Harriet kreeg voor de lange vliegtuigreis het gezelschap van Rex, een pluchen speeldgoedhond en niet zomaar één: een corgi, de lievelingshond van de Britse koningin Elizabeth II.

Rex is trouwens een van de "vaste gidsen" voor jonge kinderen die met hun ouders voor een rondleiding kiezen op Buckingham Palace. De school uit Adelaide heeft nu ook beslist dat Harriet na november met pensioen kan, kwestie dat de geliefde knuffel niet meer aan de andere kant van de wereld vermist raakt.

Royal Collection Trust

Schoonbroer van Felipe even uit de cel

Iñaki Urdangarin, de schoonbroer van de Spaanse koning Felipe, heeft de gevangenis van Brieva voor de eerste keer sinds juni 2018 - tijdelijk - verlaten. De echtgenoot van infante of prinses Cristina zit een celstraf uit van 5 jaar en 10 maanden voor fraude.

Hij mag twee keer per week gedurende 6 uur vrijwilligerswerk doen in een centrum voor mensen met een zware mentale beperking. De instelling ligt nabij de Spaanse hoofdstad Madrid, op zo'n 100 kilometer van de gevangenis. Urdangarin zal patiënten helpen met fysiotherapie en met sportlessen. In een vorig leven was Urdangarin een professioneel handbalspeler. 

Een gelukkige Iñaki Urdangarin bij aankomst aan het begeleidingscentrum.
2019 Europa Press

De beslissing om hem vrijwilligerswerk te laten doen, werd toegestaan door de rechter tégen het advies in van de openbare aanklager en de gevangenisdirectie. De rechter baseerde zich op het feit dat Urdangarin zijn straf uitzit in "afzondering" en daar zelf niet voor gekozen heeft. Hij zit namelijk als enige man in een vrouwengevangenis. De rechter wil dat Urdangarin in "contact komt met het echte leven en de problemen van anderen zodat hij zich bewust wordt van zijn crimineel, egoïstisch gedrag".

Hij mag pauze nemen als hij zelf een brooddoos voorziet

directeur Sánchez

Paco Sánchez, de directeur van de instelling waar Urdangarin aan de slag gaat, benadrukt dat de nieuwe medewerker geen voorkeursbehandeling zal krijgen. "Hij mag een lunchpauze nemen als hij zelf een brooddoos voorziet", reageert Sánchez droogweg in de Spaanse krant El País. Volgens hem is Urdangarin alvast "dankbaar en blij" met het gemeenschapswerk. Toen hij zich deze week een eerste keer meldde bij het centrum, straalde hij en kon er makkelijk een brede glimlach voor de aanwezige fotografen aan af.
 
Urdangarin verduisterde 6 miljoen aan overheidsgeld. Prinses Cristina werd ervan verdacht geprofiteerd te hebben van de financiële transacties van haar man, maar zij werd vrijgesproken van medeplichtigheid. De zus van de koning woont sinds de rechtszaak in Zwitserland, ver weg van de Spaanse pers en in de anonimiteit met haar vier kinderen. Cristina is altijd in de onschuld van haar man blijven geloven en legt de schuld bij hun toenmalige boekhouders en adviseurs.

Prinses Astrid en haar "famille kiss"

Prinses Astrid, de zus van koning Filip,  heeft een zeldzaam interview gegeven aan het Franstalige blad Point de Vue. Aanleiding is haar 35e huwelijksverjaardag met prins en aartshertog Lorenz vandaag, op 22 september.

Astrid liet een journaliste en fotografe toe op Stuyvenberg op het koninklijke domein in Laken, haar woonplaats als ze in ons land vertoeft. Voor het interview waren ook vier van haar vijf kinderen, schoondochter Elisabetta en haar twee kleinkinderen aanwezig, want daar draaide het om: voor Astrid en Lorenz zijn familie álles.

(bekijk hieronder de cover en lees voort onder de tweet)

Op stijlvolle foto's is te zien hoe prins Amedeo (33), en de prinsessen Maria Laura (31), Luisa Maria (24) en Laetitia Maria (16) in galakledij losjes op een tennisveld poseren en hoe prins Lorenz kleindochter Anna Astrid vertederend op zijn arm draagt in een slaapkamer met hobbelpaard. Enkel prins Joachim (27) ontbreekt. Hij studeert in het buitenland om een MBA (Master in Business Administration) te halen.

Wat komen we zoal te weten over de prinses?

  • De zonen en dochters zijn - met uitzondering van de jongste Laetitia Maria - het huis uitgevlogen: ze studeren of werken in het buitenland. Zo heeft prins Joachim een jaar in Zuid-Afrika vertoefd voor een job. Prins Amedeo is dan weer net vader geworden van een zoon en leeft in Bazel (Zwitserland). Astrid belt dagelijks met haar kinderen. "Ze vertellen me over hun moeilijkheden en vragen om aan hen te denken of te bidden", vertelt de prinses. 
De Belgische koninklijke familie nog eens verzameld in juli op het jubileum van koning Albert en koningin Paola.
  • Het gezin deelt in deze digitale tijden een WhatsApp-groep waarin ze elkaar om raad vragen of elkaar contacteren bij een probleem. Daarnaast is er nog een tweede WhatsApp-groepje opgericht, uitsluitend voor weetjes over de kleinkinderen, de "Anna Astrid-fanclub".
  • De kinderen hebben koosnaampjes voor moeder Astrid: "Moustique", "Mamouche" of "Mamouni". Koningin Paola noemt Astrids hechte en grote gezin met een kwinkslag "la famille kiss". Voor de kleinkinderen zijn Astrid en Lorenz dan weer "Ninou" en "Nonno" (Italiaans voor opa, red.).
  • Astrid en Lorenz verwelkomden deze maand hun tweede kleinkind: Maximilian. Hij werd geboren in Brussel. "Twintig minuten na zijn geboorte zijn we aangekomen in het ziekenhuis. Amedeo wachtte ons op en vertrouwde me het volgende toe: "Mijn vaderhart is gegroeid."" Daarmee verwees Astrids oudste zoon naar wat ze hem vroeger had verteld: "Hoe meer kinderen een vrouw heeft, hoe groter haar moederhart wordt." 
  • Astrid houdt het vrij vaag en mysterieus als het gaat over haar eerste ontmoeting met Lorenz. Dat gebeurde op een "12 meter lange boot met 9 opvarenden". "Een neef wilde ons absoluut voorstellen omdat het zo goed zou klikken", zegt de prinses. Ze viel voor Lorenz' spontaniteit, verwondering en empathisch vermogen. "Hij vergezelt me op activiteiten, geeft me advies en overloopt mijn toespraken. Hij is mijn steun, evenwicht en rots in de branding." 

Verkoeling in de Glazen Koets

Het zit er weer op: Prinsjesdag, traditioneel op de derde dinsdag van september. Daarbij mag de Nederlandse koning Willem-Alexander in het bijzijn van koningin Máxima de Troonrede voorlezen in de Ridderzaal in Den Haag om het nieuwe werkjaar van het parlement te openen.

Om van paleis Noordeinde te pendelen naar het Binnenhof van Den Haag stapt het koninklijke paar in de bekende Glazen Koets. Nochtans een wandeling van minder dan 10 minuten, maar Prinsjesdag bulkt dan ook van de tradities. Willem-Alexander en Máxima zaten deze keer wel niet alleen in de koets blijkbaar. Bekijk onderstaand filmpje met een arendsoog: 

Twee ventilatoren moesten voor een permanente frisse bries in de gestoffeerde koets zorgen. Airco is niet voorzien, ook niet na de laatste opknapbeurt in 2015. De koets met brede vergulde lijst dateert van 1826 en is daarmee het oudste rijtuig uit de Nederlandse Koninklijke Stallen. Het werd gebouwd voor koning Willem I. Hij bestelde het bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons.

De Glazen Koets wordt sinds 1840 gebruikt voor Prinsjesdag. Koningin Wilhelmina gaf in 1903 echter de voorkeur aan de gouden variant, de Gouden Koets, die ze cadeau kreeg van het Amsterdamse volk. Maar die "staatsieberline" wordt momenteel voor 1,2 miljoen euro gerestaureerd.

De Glazen Koets uitgestald.
Copyright Rijksoverheid

Meest gelezen