Stéphane Moreau stapt op als gedelegeerd bestuurder van Ardentia

Nethys-topman Stéphane Moreau stapt op als gedelegeerd bestuurder van Ardentia. Ardentia is een bedrijf van een zakenpartner van Moreau, dat delen van Nethys aan het opkopen was. Vanuit de politiek kwam veel kritiek op die transacties, omdat Moreau eigenlijk bedrijven aan zichzelf aan het verkopen was. 

Er kwam ondermeer kritiek omdat het Luikse Nethys energiebedrijf Elicio, ontstaan uit het ter ziele gegane Oostendse Electrawinds, voor één symbolische euro wou verkopen aan Ardentia (plus de overname van de schuld). Nethys, de operationele poot van de Luikse intercommunale Enodia (het vroegere Publifin) verkocht ook zijn internetfiliaal Win aan Ardentia Tech zonder de concurrentie te laten spelen. 

Die verkoop is wel nog niet helemaal rond. Win is gespecialiseerd in netwerkintegratie voor bedrijven, ziekenhuizen en openbare diensten. Volgens Le Soir toonden twee andere bedrijven nochtans interesse in een overname van Win, voor meer geld.

De recente verwikkelingen rond Nethys bezorgen de Waalse politiek al dagen kopzorgen. Die begonnen nadat bekend raakte dat Nethys in mei al een bindende overeenkomst had met een Amerikaanse investeerder rond de verkoop van telecomprovider Voo, zonder dat de aandeelhouders, de gemeenten en de provinvie Luik, op de hoogte waren.  Ook hier zou de concurrentie niet gespeeld hebben. Ook Telenet had een bod uitgebracht op Voo, maar het kreeg nooit een antwoord.

Na politieke druk kondigde de voorzitter van Nethys deze week aan dat Nethys topman Moreau aan de deur zal zetten eenmaal de herstructurering is afgerond. Moreau zou dan enkel Ardentia leiden, maar dat gaat dus niet door. Ardentia is opgericht door François Fornieri, de topman van farmabedrijf Mithra en zelf ook bestuurder bij Nethys.

"In samenspraak met François Fornieri en om de sereniteit terug te brengen in het prachtige industriële reconversieplan voor Luik dat de voltallige raad van bestuur van Nethys heeft uitgewerkt, heb ik beslist om mijn functie van gedelegeerd bestuurder van Ardentia neer te leggen", zegt Moreau.

Politiek vraagt tekst en uitleg

De nieuwe Waalse regering, en zeker de PS,  zit zeer verveeld met de hele zaak. De minister van lokale besturen, de PS'er Pierre Yves Dermagne, heeft een waslijst met vragen gestuurd aan de top van Nethys. Die krijgt vijf werkdagen de tijd om te antwoorden, anders wordt er een regeringscommissaris gestuurd naar het bedrijf.  

Drie jaar geleden leidde het schandaal rond Publifin, de intercommunale boven Nethys, tot het vertrek van de PS uit de Waalse regering. Het bleek dat bestuurders van Publifin, lokale politici, hoge vergoedingen kregen zonder dat daar veel werk tegenover stond. Alle grote partijen hadden vertegenwoordigers in Publifin maar omdat de topman, Stéphane Moreau, een PS'er was, was het vooral die partij die de klappen incasseerde.

Herbeluister hier de uitleg van VRT NWS-journaliste Nina Verhaeghe in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen