Laurie Dieffembacq

Transmigranten kunnen in opvangcentrum Haren blijven tot eind september

De transmigranten die in het opvangcentrum La Porte d'Ulysse in Haren verblijven, mogen daar nog even blijven. Eerder was er gezegd dat het centrum dit weekend zou sluiten en de transmigranten op straat zouden komen te staan. Het centrum blijft nu open tot 30 september.

Het opvangcentrum La Porte d'Ulysse in Haren bij Brussel wordt dit weekend dan toch niet ontruimd. In het centrum verblijven er meer dan 300 mensen zonder papieren. Het centrum werd in 2017 door het Brussels gewest en de stad Brussel geopend om de mensen die in het Maximiliaanpark en in het Noordstation kampeerden tijdelijk op te vangen, maar de huurtermijn van het gebouw loopt eind september af en het gebouw krijgt een andere bestemming.

"We moeten het gebouw op 30 september aan de eigenaar overdragen, maar we hebben een tiental dagen nodig om te verhuizen. We hopen nog enkele dagen te kunnen blijven tot er een ander gebouw gevonden is", zei de woordvoerder van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, Mehdi Kassou, donderdag, “zoniet, dreigen de ruim 350 migranten de honderden daklozen te vervoegen die elke nacht buiten moeten slapen.”

Vandaag raakte bekend dat de transmigranten er kunnen blijven tot 30 september. De Brusselse minister van Sociale Integratie Alain Maron laat weten dat het gewest en de stad Brussel een tijdelijke oplossing zoeken. Ze vinden dat minister van Asiel en Migratie Maggie De Block daarbij moet helpen. Maar zij zegt dat het haar bevoegdheid niet is en ze niet van plan is om de opvang te betalen voor mensen die weigeren asiel aan te vragen in ons land.

Meest gelezen