"Geheime" veiling in Oostakker van 2 kunstwerken van Van Gogh brengt 360.000 euro op

Twee kunstwerken van Vincent van Gogh zijn vanmiddag "in het geheim" geveild in Oostakker, bij Gent. Het veilinghuis wilde liever geen internationale kopers omdat de eigenaar de schilderijen graag in België wil houden. Dat zal ook het geval zijn. Samen brachten de werken 360.000 euro op.

Het was vandaag een belangrijke dag voor veilingmeester Johan Kiggen, want vanmiddag veilde hij twee werken uit de jonge jaren van de Nederlandse kunstschilder Van Gogh. “Dit is een topmoment in mijn leven”, vertelde de veilingmeester aan Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Er is een aquarel van bloemen en een houtskooltekening van een vaas geveild. “Het startbedrag voor de kruik is 150.000 euro en voor de bloemen moeten kopers minstens 200.000 euro neertellen”, vertelde Kiggen voor de start van de veiling. Uiteindelijk bedroeg de verkoopprijs respectievelijk 140.000 en 220.000 euro. De veilingmeester is daarmee tevreden, onder meer omdat de stukken in Belgische handen blijven.

“Ik ben geen bevoegd expert, alleen maar de uitvoerende partij, dus ik kan niets zeggen over de echtheid van het werk, maar ze staan in boeken, experts hebben ernaar gekeken en we hebben maanden opzoekingswerk gedaan, dus het is normaal zeker een échte Vincent Van Gogh.”

Geheim

“We werken alleen nationaal”, vertelde veilingmeester Kiggen nog. “De eigenaar van deze werken wil graag dat ze in België blijven. Internationaal is deze veiling niet gekend. Het is eigenlijk een beetje geheim, al kan het wel zo zijn dat er straks een Nederlander in de zaal zit."

Meest gelezen