Archiefbeeld
© SWNS.com

Twee op de drie handcarwashes betrapt op sociale fraude

Twee op de drie handcarwashes in België plegen sociale fraude. Dat blijkt uit controles van de sociale inspectie waarover Het Belang Van Limburg vandaag schrijft. Bij de vele handcarwashes blijken honderden zwartwerkers, schijnzelfstandigen en mensen zonder papieren aan het werk te zijn, zegt minister voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD). 

Twee jaar nadat De Backer een plan heeft aangekondigd om de sociale fraude en economische uitbuiting in handcarwashes strenger aan te pakken, blijkt het probleem nog lang niet opgelost, integendeel.

Bij de verscherpte controles die De Backer in gang heeft gezet, heeft de sociale inspectie vorig jaar in liefst 425 van de 632 gecontroleerde handcarwashes ­inbreuken vastgesteld. "Het gaat voornamelijk om zwartwerk, schijnzelfstandigheid en illegalen die te werk worden gesteld", zegt De Backer. In 2016 bleek dat een kwart van de handcarwashes niet in orde was. Maar na verscherpte controles, blijkt het probleem dus veel groter te zijn.

Buitenland

De sector van de handcarwashes is haast volledig in buitenlandse handen en vormt een draaischijf voor illegale arbeid en mensenhandel. "Er wordt gewerkt met carrousels van binnen- en buitenlandse vennootschappen om aan de ­sociale, economische en ecologische regels te ­ontsnappen", zegt De Backer.

Om het probleem aan te pakken wordt met verschillende inspectiediensten samengewerkt, zegt minister De Backer in een reactie aan VRT NWS. "Preventief bekijken we met lokale besturen om geen vergunningen uit te reiken.  En als er een probleem wordt vastgesteld, kunnen vergunningen worden ingetrokken." 

De Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen is tevreden dat De Backer de controles heeft opgedreven. "Hopelijk groeit door de controles het besef bij de uitbaters van de handcarwashes dat ook zij zich aan de Belgische wetgeving moeten houden", klinkt het. "Wij zijn niet tegen handcarwashes, wel tegen oneerlijke concurrentie."

Meest gelezen