AFP or licensors

Twitter schorst nepaccounts met politieke propaganda

Het socialemediaplatform Twitter heeft duizenden valse accounts met politieke propaganda geschorst. Dat laat Twitter vandaag weten in een mededeling. Het grootste deel van die accounts werd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) onderschept.

Oorlogspropaganda

Volgens Twitter zijn er 4.248 accounts verwijderd, die met elkaar gelinkt zijn en als doel hadden valse staatspropaganda te verspreiden over de oorlog in Jemen. Ook Qatar, een politieke rivaal van de VAE, werd systematisch aangevallen door die accounts, aldus Twitter.

Een andere groep van 273 accounts, uit zowel de VAE als Egypte, is door Twitter ook geschorst: "We hebben bewijzen dat die accounts opgericht en gecontroleerd zijn door DotDev, een bedrijf dat vanuit de VAE en Egypte actief is". Die accounts publiceerden volgens Twitter valse informatie, die gericht is op Qatar en Iran in de regio.

Reporters

Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië zijn ook enkele accounts geschorst, die banden zouden hebben met de staat. Onder meer de account van Saud Al-Qahtani is vrijdag geschorst. Hij is een voormalig adviseur van de Saudische koning en van kroonprins Mohammed Bin Salman. Een jaar geleden werd hij ontslagen vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Partido Popular in Spanje

Ook in andere landen verwijderde Twitter honderden accounts die politieke verdeeldheid bij de bevolking zouden opwekken. Zo zijn in Spanje 259 nepaccounts geblokkeerd, die boodschappen van de rechtse partij Partido Popular verspreidden.

Eerder dit jaar verwijderde Twitter in Ecuador een netwerk van 1.019 accounts, verbonden aan de politieke partij PAIS Alliance. In augustus verwijderde het bedrijf ook nog meer dan 200.000 Chinese nepaccounts die verdeeldheid zaaiden over de protestbeweging in Hongkong.

Meest gelezen