Vijftien transmigranten uit vrachtwagen gehaald in Ieper 

Bij het transportbedrijf Sitra in Ieper zijn vanmorgen vijftien transmigranten uit een vrachtwagen gehaald. Ze hadden zich verstopt in een lading suiker. Het gaat om jonge mannen, één zou zelfs nog maar 12 zijn.

De mannen zaten in de lading suiker verborgen. Glen Verdru van de politie Ieper: "Ze hebben zelf het noodnummer gebeld omdat ze bang waren dat ze geen zuurstof meer gingen krijgen. De vrachtwagen was toen nog aan het rijden op de autosnelweg A19 ter hoogte van Zonnebeke."

Minderjarig

Minstens één van de vluchtelingen is minderjarig. De brandweer kwam ter plaatse, eerst dachten de brandweermannen dat er nog iemand in de lading was vermist, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. Iedereen werd overgebracht naar het politiekantoor aan de overkant van de straat. Daar worden ze geïdentificeerd. Ze zijn allemaal Afghanen. Eén jongen is zeker nog minderjarig: hij is 12. Tien anderen zeggen ook dat ze nog minderjarig zijn. 

Sitra reageert

Jelle Verplanken van Sitra reageert: "Die mensen waren in nood, ze zijn in de vrachtwagen lawaai beginnen maken. Nu de Brexit voor de deur staat, worden die mensen voortdurend opgejaagd door mensensmokkelaars om nog snel de oversteek te maken, met alle risico's vandien. Het is duidelijk dat dit het werk is van een georganiseerde bende. Dat gebeurt alsmaar meer." 

Meest gelezen