Op de "Strapdag" staat veilige en duurzame mobiliteit van en naar de school centraal.

Voetgangersbeweging: "Vervang parkeerplaatsen aan de schoolpoort door meer groen en zitruimte"

De voetgangersbeweging roept steden en gemeenten op om parkeerplaatsen in een straal van 50 meter rond een school weg te halen en te vervangen door groen of ontmoetingsruimte. Dat maakt de schoolomgeving veiliger en stimuleert duurzame mobiliteit. De oproep van de beweging komt niet toevallig op de zogenoemde "strapdag": zo'n 1500 scholen in heel Vlaanderen vragen vandaag om kinderen zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar school te laten komen.

De inrichting van de schoolomgeving moet zo ontworpen worden dat ze veilig is en duurzame mobiliteit stimuleert en geen negatieve effecten heeft op de gezondheid van kinderen, vindt de Voetgangersbeweging. Vandaag is dat meestal nog niet het geval. Op korte termijn kunnen gemeenten in de buurt van scholen bijvoorbeeld al de straat versmallen, zitbanken plaatsen of een zogenoemde schoolstraat inrichten, zegt de Voetgangersbeweging. Momenteel zijn er nog maar een 100 scholen die hun schoolstraat kunnen afsluiten voor verkeer en slechts 142 voorzien zitbanken voor ouders die aan de schoolpoort wachten op hun kinderen. Ook op vlak van groenvoorziening is nog werk.

Strapdag

Stappen en trappen naar school. Daar draait het om op de jaarlijkse Strapdag, een initiatief van de Vlaamse Overheid dat valt binnen de Week van de Mobiliteit. Kinderen en ouders worden vandaag aangemoedigd te voet of met de fiets naar school te komen. Dit jaar nemen 1500 scholen, goed voor een 400.000 kinderen deel.

Om plaats te creëren, lijkt het ons evident om parkeerplaatsen nabij de schoolpoort weg te nemen

Tom D'hollander, Voetgangersbeweging

De voetgangersbeweging heeft de deelnemende scholen ook bevraagd of zij tevreden zijn over hun schoolomgeving: “Wij hebben een aantal vragen gesteld over groenvoorziening, of er voldoende plaats is voor ontmoetingsruimte en ruimte om te bewegen. En dan blijkt over heel de lijn dat meer dan de helft van de deelnemende scholen op alle drie de punten eigenlijk slecht scoren," zegt Tom D'hollander, gedelegeerd bestuurder van de Voetgangersbeweging. Meer dan de helft van de scholen geeft ook een slechte tot matige score op het vlak van verkeersveiligheid. Deze morgen was het aan basisschool 't Groentje in Vilvoorde ook duidelijk dat het veiliger kan voor fietsende kinderen.

Niet toevallig roept de voetgangersbeweging steden en gemeenten dan ook vandaag op om een straal van 50 meter rond de schoolpoort beter in te vullen: "Om plaats te  creëren lijkt het ons evident om parkeerplaatsen nabij de schoolpoort, die voor kinderen minder zinvol zijn, weg te nemen en te vervangen door een kwalitatievere invulling die een toegevoegde waarde biedt voor de school en de kinderen," zegt D'hollander. 

Parkeren aan schoolpoort overroepen

De meeste scholen hebben nog altijd parkeerplaatsen vlak aan de schoolpoort. De gehaaste ouders die hun kinderen van en naar school brengen, doen er alles aan om hun kind toch maar zo dicht mogelijk bij de schoolpoort af te zetten, merkt Tom D'hollander: "Er zijn veel meer kinderen dan er parkings zijn in scholen. ’s Morgens en ’s avonds zie je dan een ratrace dat mensen sneller naar school komen om toch maar die aantal parkings zo dicht mogelijk bij de school te kunnen benutten." 

Dat dit de efficiëntste manier is om je kind naar school te brengen, betwijfelt D'hollander ook:  "Het is meestal door de drukte aan de schoolpoorten dat je moet aanschuiven. We denken niet dat als je 50 meter moet stappen, dat dat per se trager gaat. Daar tegenover staan ook de andere zaken. De gezondheid en levenskwaliteit van kinderen die hoger op de agenda mogen komen."

De 1.500 deelnemende scholen, goed voor 400.000 kinderen hopen vandaag alvast de steden en gemeenten aan te zetten om de schoolomgeving beter in te vullen en de ouders en kinderen om wat vaker de fiets te nemen. 

Meest gelezen