Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS-president Trump vertrouwt op sancties om Iran te bedwingen, oorlogssfeer in de Perzische Golf neemt af

Ook na de aanvallen op Saudische olie-installies vorige week lijkt de Amerikaanse president Donald Trump niet meteen af te stevenen op een militaire bestraffing van Iran. Trump lijkt meer economische en diplomatieke sancties en andere maatregelen genegen.

Vanmiddag heeft president Trump in het Witte Huis overleg gepleegd met zijn militaire en politieke staf. Veel is daarover niet bekendgemaakt, maar voor de ontmoeting toonde Trump zich tegenover de pers opvallend terughoudend.

I think... the thing that does show strength would be showing a little bit of restraint

President Donald Trump

Een beetje terughoudendheid toont sterkte aan, liet Trump vanmiddag verstaan. Het gemakkelijkste is een militaire aanval uit te voeren (als vergelding voor de beschieting van Saudi-Arabië), maar "er is nog genoeg tijd", aldus de president. 

Wel kondigde hij opnieuw sancties aan, dit keer tegen de Iraanse centrale bank. De veiligheidsadviseurs van de president zouden hem overigens een breed gamma van mogelijke militaire, maar ook economische en diplomatieke reacties tegen Iran hebben voorgesteld. Een mogelijkheid zou een cyberaanval tegen computersystemen van Iraanse raketinstallaties zijn en het versterken van antiraketsystemen om het noorden van Saudi-Arabië beter te beschermen. 

Eerder hadden VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en vicepresident Mike Pence de aanval op de Saudische olie-installaties in Abqaiq en Khurais een "daad van oorlog" genoemd, maar president Trump lijkt beducht voor een nieuwe oorlog in de Perzische Golf wat economisch zware gevolgen zou kunnen hebben en dat in de aanloop naar presidentsverkiezingen volgend jaar. Begin deze zomer zou Trump overigens een geplande aanval op Iran afgeblazen hebben nadat daar een Amerikaans onbemand vliegtuig was neergehaald.

Intussen lijkt er ook aan de andere kant wat te bewegen. De pro-Iraanse Houthi-militie in Jemen stelt Saudi-Arabië voor om geen raketaanvallen meer uit te voeren als de Saudi's dat ook niet meer doen in Jemen. De Houthi's hebben de aanvallen in Saudi-Arabië opgeëist, maar algemeen wordt aangenomen dat die niet tot dergelijke acties in staat zijn. De raketten en drones zouden vorige week ook uit het noorden -en dus niet uit Jemen- gekomen zijn.

Meest gelezen