Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wapenproducent Colt stopt met verkoop van semi-automatische geweren aan burgers in de VS

De Amerikaanse wapenproducent Colt zal niet langer semi-automatische geweren voor de burgerlijke markt produceren. De beruchte AR-15, het favoriete wapen van veel dolle schutters in de VS, zal dus binnenkort niet langer te koop zijn.

Officieel heeft de beslissing volgens Colt niets te maken met de heibel over de recente schietpartijen in de Verenigde Staten. Volgens Colt blijft het bedrijf voorstander van het recht van burgers om wapens te dragen, maar is de Amerikaanse markt verzadigd met dat soort wapens. Colt zal die wapens nog wel produceren voor het leger en voor de politie. 

In de verdwijnende categorie semi-automatische geweren zit onder meer de AR-15. Die werd door zogenoemde dolle schutters gebruikt bij grootscheepse moordpartijen, onder meer in Newton, Orlando en de school in Parkland in Florida. De AR-15 is de burgerlijke versie van de uit Vietnamfilms bekende M-16, het standaardwapen voor Amerikaanse infanteristen. 

Dat wil nog niet zeggen dat dat soort wapens in Amerika zal verdwijnen. Zo zullen de concurrenten het gat in de markt wel opvullen. Anderzijds lijkt er toch een verandering van mentaliteit aan de gang te zijn. Zo heeft de winkelketen Walmart ondanks aangekondigd dat die het aanbod aan munitie in de rekken zal verminderen. Onlangs zijn 22 mensen doodgeschoten in een winkel van Walmart in de staat Texas.

Nog iets: de Canadese premier Justin Trudeau belooft om het bezit van alle aanvalswapens zoals de AR-15 in zijn land te verbieden als hij binnenkort wordt herkozen. Op die manier zet Trudeau de discussie over het wapenbezit op de agenda van de komende verkiezingen. 

Meest gelezen