AP

"Wie zal dit korte doch unieke speechmoment ooit kunnen overtreffen?"

De verrassing was 6 jaar geleden compleet toen actrice Merritt Wever uitgeroepen werd tot winnares in de categorie “Beste bijrol in een komedie” tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Primetime Emmy Awards. In tegenstelling tot wat iedereen, en ook zijzelf, verwachtte ging deze prestigieuze tv-prijs niet naar superfavorieten als Jane Lynch (Sue Sylvester in "Glee") of Julie Bowen (Claire Dunphy in "Modern family"), maar dus wel naar de voor het grote publiek vrij onbekende Wever. Maar dat veranderde helemaal toen ze haar prijs ging afhalen en haar bedankingsspeech haar onmiddellijk tot Emmy-legende bombardeerde. Die nam hooguit een tiental woorden in beslag, inclusief "I gotta go. Bye." Zal dit unieke speechmoment vannacht overtroffen worden?

Wever won haar Emmy in 2013 voor haar rol van Zoey Barco in de zwart-humoristische ziekenhuisserie "Nurse Jackie" en reageerde daarop dus met een toespraak die entertainmentwebsite Vanity Fair omschreef als "short and sweet". USA Today dacht "de beste Emmy-speech, of in ieder geval de kortste speech ooit" gehoord te hebben.

Volgens nieuwswebsite Forbes was het juist een speech als deze die "awardshows die rechtstreeks uitgezonden worden opwindend en onvergetelijk maken, in plaats van een eeuwigdurend slaapverwekkend vertoon. Daarom was iedereen zo in de wolken van deze pittige toespraak. Het zal moeilijk worden om dit unieke moment nog ooit te overtreffen." International Business Times zag dan weer "een non-speech waar uiteindelijk iedereen over praat".

AP

De Ierse website Entertainment concludeerde: "Zelfs Kanye West had deze toespraak niet kunnen onderbreken, gewoon omdat hij niet genoeg tijd had om hem te onderbreken." "Misschien kenden we Merritt helemaal niet voor deze speech, maar dat doen we zeker en vast nu wel!", aldus entertainmentwebsite Wonderwall. Nieuwswebsite Uproxx deed er nog een schepje bovenop: "Ik zou haar op basis van deze toespraak alle acteerjobs in de wereld willen geven."

Muziekwebsite Rolling Stone zag in de bondigheid van de speech uiteindelijk "de ziel van de dankbaarheid". Oordeelt u zelf (vanaf 0:10):

Ook op Twitter volgden reacties als:

Achter de coulissen na de show was Wever iets spraakzamer en verduidelijkte ze haar korte speech als volgt: "Ik wilde Showtime (producent van  "Nurse Jackie", red) en dan vooral Edie Falco (die de hoofdrol in de serie voor haar rekening nam, red) bedanken. Ja, en alle medewerkers bij Showtime. Ik was zo overdonderd, echt waar, omdat het zo onverwacht was. Het is moeilijk voor mij om zulke dingen te doen. Ik kan mijn gevoelens voorlopig niet onder woorden brengen. Ik denk dat ik volgende week therapie zal moeten volgen."

Toen ze vorig jaar opnieuw een Emmy in ontvangst mocht nemen voor haar rol in de Amerikaanse miniserie "Godless" leek ze zich volgens sommige nieuwsmedia enigszins te verontschuldigen voor haar korte speech in 2013. "Ik hoop dat jullie mijn schrik om jullie toe te spreken niet beschouwen als een gebrek aan dankbaarheid", klonk het toen.

Hoe dankbaar men vannacht zal zijn, moet nog blijken, wanneer de Emmy’s voor de 71e keer uitgereikt worden. In de categorie "Beste komedie" zijn onder meer "Russian doll" (Netflix) en "Veep" (HBO) genomineerd. In de categorie "Beste miniserie" vinden we "Chernobyl" (HBO) en "When they see us" (Netflix) terug. Voor "Beste drama" strijden dan weer onder meer "Game of thrones" (HBO), "Bodyguard" (Netflix) en "Ozark" (Netflix) voor de hoogste eer. De prijsuitreiking vindt plaats in het Microsoft Theater in Los Angeles, in de Amerikaanse staat Californië.

Meest gelezen