Videospeler inladen...

Politie controleert streng aan overwegen:  spoorlopers riskeren zware boetes of zelfs gevangenisstraffen

Ondanks alle sensibiliseringscampagnes blijft spoorlopen een hardnekkig probleem. Vooral aan overwegen in de buurt van stations piekt het aantal spoorlopers die nog snel onder een gesloten slagboom kruipen om hun trein te halen. Spoorwegbeheerder Infrabel steekt een tandje bij en heeft de politie en Securail gevraagd om streng te controleren. Wie niet horen wil, moet voelen, klinkt het. 

Nog tot 6 oktober zullen politieagenten en mensen van  Securail, dat is de veiligheidsdienst van de NMBS,  strenge controles uitvoeren op plaatsen waar mensen vaak de verkeersregels overtreden. Uit de ongevallencijfers blijkt dat mensen de seinen en slagbomen vaak negeren aan overwegen in de buurt van stations. Het gaat dus meestal om mensen die de omgeving goed kennen en veel risico's nemen. 

"We hebben al veel sensibiliseringscampagnes gevoerd," zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel, "maar we merken dat het nu ook tijd is voor repressie." Eerst was er Jeroom Slagboom en ook in de populaire Eén-reeks Thuis  was er een tijdje geleden aandacht voor de gevaren van spoorlopen. Maar er is een groep mensen die zich gevaarlijk blijft gedragen aan overwegen en langs spoorlijnen. Daarom heeft Infrabel de politie gevraagd om streng te controleren. 

Wie niet horen wil, moet voelen

Hoewel er dit jaar wat minder ongevallen zijn gebeurd aan spoorwegovergangen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, blijft het een groot probleem. Dit jaar zijn er al 33 ongevallen gebeurd vlakbij spoorwegen. Daarbij kwamen zes mensen om en raakten er vier zwaargewond. 

Uit een enquête van Infrabel blijkt dat een derde van de respondenten zich bewust is van de gevaren van spoorlopen, maar zegt het te blijven doen als ze het nodig vinden. "Dat is verontrustend," zegt Thomas Baeken, " en tegelijk een teken dat we die mensen alleen maar op andere gedachten kunnen brengen als we ze raken in hun portemonnee. Wie niet horen wil, moet voelen."

En de boetes voor spoorlopen kunnen flink oplopen: van minstens 80 euro tot enkele honderden euro's. Wie meermaals betrapt wordt riskeert zelfs een gevangenisstraf tot 5 jaar. 

Bekijk het verslag over spoorlopen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen