AFP or licensors

Klimaatbetoging in Parijs verstoord door radicaal-linkse "black blocs", meer dan 160 mensen opgepakt

In Parijs zijn er incidenten geweest tijdens een grote klimaatbetoging. De mars werd geïnfiltreerd door radicaal-linkse activisten van de "black bloc"-beweging die vuilnisbakken verbrandden en winkels binnendrongen. Meer dan 160 mensen zijn opgepakt bij verschillende betogingen.

In de Franse hoofdstad is vandaag op verschillende plaatsen gemanifesteerd. In het zuiden van de stad hadden de vakbonden een betoging georganiseerd tegen de pensioenplannen van de Franse president Emmanuel Macron. Er was ook een grote klimaatbetoging met vooral jongeren die een socialer klimaatbeleid eisen. En dan was er nog de wekelijkse betoging van de gele hesjes, die protesteren tegen het beleid van Macron in het algemeen.

Er was een indrukwekkende politiemacht van 7.500 manschappen op de been gebracht. Verschillende winkeliers hadden hun voorzorgen genomen door hun etalages dicht te timmeren. 

15.000 klimaatbetogers

Voor de klimaatmars deze namiddag kwamen zo'n 15.000 mensen opdagen. De betoging werd echter geïnfiltreerd door radicaal-linkse en anarchistische "black blocs", die vuilnisbakken in brand staken en winkelruiten vernielden. Waarop de politie in een tweet de manifestanten opriep zich van hen "te distantiëren". 

Ngo's Greenpeace en Youth For Climate, die deel uitmaken van de organisatie, riepen de demonstranten op om de mars te verlaten vanwege het geweld dat uitbrak. "Neem geen enkel risico en verlaat de klimaatmars, er is niet voldaan aan de voorwaarden voor een geweldloze mars", tweette Greenpeace. De organisatie klaagt aan dat er traangas werd ingezet tegen "niet-gewelddadige demonstranten en gezinnen". Na de incidenten ging de mars voort.

Lees voort onder het liveveslag van onze collega Jeroen Reygaert in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Woelige dag

In totaal zijn bij de verschillende betogingen in Parijs meer dan 160 mensen opgepakt. Eerder was ook de betoging van de gele hesjes rumoerig verlopen. Tientallen mensen werden opgepakt en er werd traangas ingezet toen de betogers tot de Champs-Élysées wilden doordringen. Het is al de 45e zaterdag dat de beweging betoogt. Ook in de loop van de avond zijn er nog groepjes gele hesjes op pad. De sfeer rond de Champs-Élysées blijft gespannen.

De pensioenbetoging verliep zonder grote incidenten, daar kwamen zo'n 6.000 manifestanten op straat.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
Parijs
AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen