KBC wil ook op zondag telefoon opnemen, maar liberale vakbond ligt dwars

KBC wil zijn klanten ook op zondag te woord staan. De liberale vakbond weigert, maar daardoor liggen ook de onderhandelingen stil over de regeling voor het banenverlies dat eerder deze maand aangekondigd werd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag en het nieuws is bevestigd door KBC.

De bank-verzekeraar KBC wil enkele tientallen medewerkers op zondag inzetten in de callcenters. De directie koppelt het voorstel aan de gesprekken over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst die zou moeten ingaan op 2 januari.

Dit jaar loopt het oude akkoord af en verliezen de 14.000 personeelsleden alle voordelen die vorige keer werden onderhandeld. Het gaat uitgerekend over een cao die belangrijk is voor het nakende jobverlies. Begin deze maand maakte KBC bekend dat het in drie jaar tijd via natuurlijk verloop 1.400 "traditionele" banen wil laten verdwijnen. Er moet besproken worden welke verplichtingen de bank heeft tegenover de werknemers van wie de job overbodig geworden is.

En die belangrijke onderhandelingen lopen nu dus vast op de zondagse dienstverlening. Vooral de liberale ACLVB is radicaal tegen. De socialistische en christelijke vakbonden stellen zich minder hard op. Voor een cao is geen handtekening van alle partijen nodig, voor extra flexibiliteit op het werk wel. Zo werd in 2015 al een gelijkaardig voorstel gedaan door KBC, maar werd uiteindelijk een cao ondertekend zonder ACLVB en sneuvelde het zondagswerk.

Verruimde flexibiliteit is een logische volgende stap

KBC

In een schriftelijke reactie op het artikel zegt de bank dat het gaat om een beperkt experiment voor zondagsopening. Een beperkt aantal medewerkers zou daarbij in KBC Live de klanten ook op zondag bedienen.

Het experiment zou lopen voor de duur van de cao-tewerkstelling, volledig op vrijwillige basis voor de medewerkers en met een extra compensatie. Nadien kan dit experiment samen met de werknemersvertegenwoordigers worden geëvalueerd met het oog op al of niet verderzetting ervan, klinkt het. KBC noemt die verruimde flexibiliteit een "logische volgende stap".

KBC gebruikt herstructurering als hefboom om meer flexibiliteit te eisen

Liberale vakbond ACLVB

De liberale vakbond ACLVB vindt het niet kunnen dat KBC de aangekondigde herstructurering als hefboom gebruikt om zondagswerk en werken op feestdagen te introduceren. "De ACLVB had hier al voor gewaarschuwd net na de aangekondigde herstructurering van 4 september 2019", meldt de vakbond in een persbericht.

Volgens ACLVB zijn dat twee verschillende dossiers. "De ACLVB wenst echter onderhandelingen op te starten om tot goede begeleidingsmaatregelen te komen voor de personeelsleden die getroffen zullen worden door de aangekondigde herstructurering. De directie maakt dit met hun starre houding nu onmogelijk", reageert Maarten Dedeyne van ACLVB.

Meest gelezen